obljetnica šibenskog hdz-a

Plenković: Demografska revitalizacija nam je dugoročna zadaća

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 08.02.2019 21:16
  • Objavljeno 08.02.2019 u 21:16
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković na obilježavanju 29. godišnjice osnutaka stranačkih organizacija Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika u petak navečer ocijenio kako nema strateškog cilja koji vlast nije ispunila, ali da ostaje i puno toga za riješiti i pri tome je kao jednu od glavnih zadaća istaknuo demografsku revitalizaciju.

„Danas nema strateškog cilja kojeg nismo ispunili. Nalazimo se u klubu najrazvijenijih zemalja svijeta kao članica EU, ali nam ostaje i puno toga za riješiti. Suočeni smo sa starenjem populacije. U Hrvatskoj više ljudi godišnje umre nego se rodi. Svake godine nestane grad veličine Makarske i naša je temeljna dugoročna zadaća da pokušamo te trendove ublažiti i promijeniti i na tome radimo", rekao je Plenković na svečanosti u šibenskom HNK-u.

Ocijenio je da je demografska revitalizacija s nizom mjera počela pokazivati signale uspjeha te je 2018. godine rođeno skoro 900 djece više nego 2017. godine "i tako moramo nastaviti, jer bez naroda nema države“.

Istaknuo je kako je sadašnja generacija privilegirana, jer živi u neovisnoj, samostalnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj. "Priznanje je išlo teško i ono se nije dogodilo preko noći, a umijeće koje su dr. Tuđman i HDZ pokazali bili i više nego na razini izazova“ rekao je. Dodao je kako su događaji u Hrvatskoj u devedesetima dovoljni za deset života, a kako su potom u 2000.-ima ispunjena dva važna cilja; ulazak Hrvatske u NATO i EU.

Istaknuo je i kako hrvatsko gospodarstvo raste te kako je važno da se taj rast ne temelji na novim zaduživanjima. Rasteretili smo gospodarstvo smanjivanjem administrativnih barijera. Županije sada imaju više sredstava, a spajanjem ureda državne uprave dobit će i veće ovlasti. Nema nijednog ministra koji u svom resoru nije posjetio sve krajeve Hrvatske i s jednakim entuzijazmom želimo da se razvijaju svi krajevi Hrvatske“ rekao je. Naglasio je i kako će Vlada nastaviti s reformom pravosuđa i reformama mirovinskog sustava te omogućiti da mirovine budu veće.

Plenković: Na europske izbore idemo da bi u Europi predstavili uspješnu Hrvatsku

„Radimo i na tome da Hrvatska bude privlačna za ulaganja. Idemo u korak s vremenom i zato idemo na sljedeće europske izbore da bi predstavili uspješnu Hrvatsku u Europi. Šibensko-kninska županija je jedna od onih u kojoj smo pobjednička stranka i uvjeren sam da ćemo na ovim izborima pokazati snagu i odlučnost te da ćemo trijumfirati na izborima 26. svibnja“ zaključio je predsjednik HDZ-a Plenković.

Predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić naglasio je kako su ponosni na sve ono pozitivno što su napravili u 29 godina na području županije, ali i kako su svjesni da je bilo i propusta. „Međutim, kada se sve izmjeri, daleko je veći postotak učinjenog". rekao je i dodao kako se želi dati priliku svakom pojedincu da se dokaže u županiji koja ima dva nacionala parka, najviši vrh Hrvatske i sve ostalo, da se svima osigurati dobar život. Vjerujem da mi u Šibensko-kninskom HDZ-u gradimo takvu politiku“ rekao je.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je rekao kako je grad pokazao da je moderna sredina, a HDZ stranka koja se okreće mladim ljudima.„Ako ne idemo u korak sa suvremenim kretanjima u svijetu i stranka koja se okreće mladima, nećemo moći osigurati budućnost, a upravo je po tome Šibenik postao prepoznatljiv i to je smjer u kojem ćemo nastaviti kretati, rekao je Burić.

  • +21
  • +18

Obljetnica HDZ-a u Šibeniku

Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Župan Goran Pauk kazao je kako su u županiji u svim djelatnostima postignuti veliki iskoraci.„Naša županija svjedoči dobrim gospodarskim, ali posebno uspješnim turističkim rezultatima. Na to svakako pozitivno utječe i to što nastavljamo uspješno povlačiti EU sredstva i tako ćemo nastaviti i dalje. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naglasio je kako vidi golemu razliku Šibenika i Šibensko-kninske županije danas i prije deset godina „To ne može biti slučajno. To nije nešto što se samo po sebi desilo. To se može dogoditi samo ako mislite i činite dobro. Ovo što se dogodilo treba pripisati i činjenici da su grad i županija pod vodstvom HDZ-a. Čestitam na napretku, a u tome sudjeluje i Ministarstvo zaštite okoliša nizom projekata, rekao je.

 Ministar uprave Lovro Kuščević je ocijnio kako su gradonačelnik Burić i župan Pauk dokaz da građani Šibenika i Šibensko-kninske županije znaju izabrati najbolje.  „To je jedna kružna politika. Teško da bi vi na terenu dobili izbore jer teško bi bilo dobiti izbore bez podrške na nacionalnoj razini, kao i obrnuto. Uzajamno si pomažući možemo ostvariti rezultate i projekte, rekao je Kuščević .

 Prije svečanosti u HNK-u  predsjednik HDZ-a  Anfrej Plenković održao je sastanak sa šibensko-kninskim Županijskim odborom stranke, a zatim je položio vijenac kod spomen-obilježja na Baldekinu poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!