CRNE HYPO PROGNOZE

'Hrvatska će i dalje kaskati za regijom'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 05.09.2011 14:39
  • Objavljeno 05.09.2011 u 13:22
Hrvoj Stojić

Hrvoj Stojić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Hrvatska će i dalje kaskati za regijom u oporavku, u prvom redu zbog izostanka fiskalne konsolidacije', naglasio je Hrvoje Stojić, glavni analitičar Hypo Alpe Adria banke, predstavljajući 10. jubilarno izdanje polugodišnje publikacije odjela Ekonomskih istraživanja, koja sadrži analize gospodarskih kretanja u Hrvatskoj, uključujući kratkoročne makroekonomske izglede 'Macroeconomic Outlook 2012 – 2013'

Unatoč dobroj turističkoj sezoni i obnovi zaliha, analitičari Hypo banke snizili su prognozu rasta BDP-a u 2011. godini sa 1 posto na 0,6 posto uslijed sporog oporavka industrijske proizvodnje i investicija te slabljenja vanjskog okruženja. Govoreći o izgledima za rast, Stojić je posebno upozorio na rastuće rizike u okruženju. 'Pravi hrvatski problemi nisu ni valutna klauzula ni jaka kuna ni slaba potrošnja, već su to rastući eksterni rizici s kojima se hrvatsko gospodarstvo suočava zbog izostanka fiskalne konsolidacije', rekao je Stojić, upozorivši na mogućnost nesretnog spleta okolnosti koji bi mogao ugroziti financijski sustav.

Blagi rast BDP-a u drugom i očekivani rast u trećem kvartalu Stojić je nazvao 'kreni-stani oporavak', izražavajući sumnju da će u četvrtom kvartalu doći do stagnacije ili pada BDP-a. Očekivanja u pogledu solidnog oporavka prebacio je u razdoblje iza 2012. godine s obzirom na neriješenu dužničku krizu eurozone koja će imati negativan utjecaj na domaću potražnju.

U pogledu vanjskotrgovinske razmjene analitičari HAAB-a očekuju dodatno usporavanje rasta izvoza te blag pad deficita, prema 13,8 posto BDP-a. Glavni razlog slabljenja izvoza je slabljenje potražnje s tržišta EU-a, a za Hrvatsku osobito važnog talijanskog tržišta.

Analitičari Hypo banke za 2011. prognoziraju proračunski deficit od 6,4 posto BDP-a, a i u 2012. očekuju visok deficit od 5,5 posto zbog rasta kamatnih troškova, podbačaja prihoda od PDV-a, odgođene reforme prekomjernih socijalnih davanja te pogoršanih makroekonomskih izgleda.

'Uzimajući u obzir smjernice ekonomske i fiskalne politike, Hrvatska je najmanje ambiciozna u pogledu gospodarskog rasta i smanjenja proračunskog deficita', naglasio je Stojić, izražavajući stav da fiskalna konsolidacija ne mora nužno biti 'prociklična' ako otkloni strah od teže budućnosti, najavi promjenu modela rasta, stabilizira dohodovna očekivanja i ojača povjerenje investitora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi