GUSTE SANTINI

'Hrvatska bi bila mudra da sada preuzme Zabu'

15.11.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Zbog najgoreg rezultata u povijesti UniCredita, najveća talijanska banka najavljuje fokusiranje na temeljno poslovanje u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj i Turskoj i prodaju nestrateške imovine, pa se otvara pitanje hoće li se i Zagrebačka banka naći na njezinoj prodajnoj listi? Iako ne vjeruje u takav scenarij, ekonomski analitičar Guste Santini smatra da bi baš sada trebalo aktualizirati ideju nacionalne komercijalne banke i da bi država trebala otkupiti Zabu. Analitičar Damir Novotny misli da će, zbog Zabinih dobrih rezultata, ta hrvatska banka-kći ostati dio UniCredita te da bi se Talijani čak mogli jače pozicionirati na našem tržištu

Umjesto dobiti od 7,4 milijuna eura, kako su procjenjivali Bloombergovi analitičari, UniCredit je jučer objavio gubitak od 10,6 milijardi eura u trećem kvartalu, ponajprije zbog poslova u Kazahstanu i Ukrajini. Dionice najveće talijanske banke, koje su u godinu dana oslabjele za više od 50 posto, nakon objave rezultata na Milanskoj burzi potonule su za 5 posto. Banka je stoga najavila rasprodaju 48 milijardi eura nestrateške imovine, otpuštanje oko 6.000 ljudi i prikupljanje 7,5 milijardi eura svježeg kapitala. Iz Zabe, koja je prvih devet mjeseci zaključila s dobiti od 1,2 milijarde kuna, priopćili su da UniCreditovi rezovi neće utjecati na njezino operativno poslovanje, pa smo zamolili dvojicu analitičara za komentar.

'Ne vidim razlog da UniCredit bilo što radi sa Zabom, dapače on bi se zbog dobrih rezultata u Hrvatskoj još jače mogao pozicionirati na našem tržištu. Trebaju mu banke u EU, a vjerojatno će prodavati ono što ima u Ukrajini i još nekim istočnoeuropskim zemljama', rekao je za tportal Damir Novotny, komentirajući loše UniCreditove rezultate kao 'čišćenje bilance, a ne rezultat operativnog poslovanja'.

Još prije privatizacije hrvatskih banaka Guste Santini bio je zagovaratelj stvaranja nacionalne komercijalne banke, ideje od koje i dalje ne odustaje. 'U Hrvatskoj nitko ne razmišlja državnički, nego politički, zato osamnaest godina jedemo istu kašu. Hrvatska bi bila izuzetno mudra kada bi sada preuzela Zabu, ako bi se pojavila ta mogućnost zbog UniCreditovih problema. Vjerujem da bi je Talijani za razumnu cijenu bili spremni prodati. Da sam ja ministar financija ili guverner, ja bih razmišljao i djelovao u tom smjeru', kaže Santini.

Na pitanje kojim bi sredstvima država mogla otkupiti Zabu, čija tržišna kapitalizacija trenutno iznosi oko dvije milijarde eura, Santini ima spreman odgovor: 'Novac tu nije problem, država bi mogla emitirati obveznice za kupnju Zabe s prinosom od, recimo, 6 posto, dok su kamate na štednju u bankama 4-5 posto, i priča je gotova. Dobili bismo nacionalnu komercijalnu banku sa značajnim tržišnim udjelom koja bi usmjeravala kredite u proizvodnju i razvoj države. I ono što je ključno - Zaba bi bila price leader, što znači kad ona snizi kamatu, moraju je slijediti i druge banke.'

Smatra da bi i svjetske monetarne institucije podržale njegovu ideju 'podržavljenja Zabe', jer bi se time olakšalo UniCreditu koji je neminovno u problemima. 'Kažu da je ovo čišćenje bilance UniCredita, a što su njihove interne kontrole i revizori radili dosad? Car nije postao gol preko noći, još će toga isplivati', upozorava.

Ipak, Santini ne vjeruje da će se scenarij koji priželjkuje zaista dogoditi, premda upozorava da su banke krvotok gospodarstva te da Hrvatska neće riješiti svoje probleme bez nacionalne komercijalne banke.