RESTRIKTIVNI ZAKON

Hotelijeri grade kabine za pušače

11.02.2010 u 12:32

Bionic
Reading

Hotelijeri prihvaćaju odredbe Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koji stupa na snagu u travnju ove godine i nastojat će na vrijeme osigurati posebne prostore za pušače, zaključeno je na sjednici Vijeća hotelijera HGK-Komore Zagreb

Hotelijeri su odlučili da, nakon jednogodišnje odgode, više nema smisla protiviti se primjeni zakona, jer ionako 2012. stupa na snagu europski zakon koji je još restriktivniji.

Prema Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, prostor za pušenje u hotelima mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor, mora biti namijenjen isključivo pušenju i u njemu se ne smije konzumirati hrana ni piće.

Osim toga, prostor za pušenje mora biti opremljen ventilacijskim sustavom koji je fizički odvojen od drugog ventilacijskog sustava zatvorenog javnog prostora, a zrak iz prostora za pušenje ne smije se reciklirati, već putem ventilacijskog sustava izvesti u otvoreni prostor.

Zakon predviđa i mogućnost upotrebe kabina za pušače koje omogućuju očuvanje kvalitete zraka u prostoru.

Vezano uz pojedine nedoumice oko provedbe zakona, hotelijeri su odlučili poslati pismo Ministarstvu turizma u kojem će tražiti detaljnija pojašnjenja.