SPORNI SASTANCI

HOK odbacuje navode AZTN-a o umiješanosti u sektorsko dogovaranje cijena

16.02.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Hrvatska obrtnička komora (HOK) odbacuje svaku naznaku svoje umiješanosti u sektorsko dogovaranje cijena ili održavanje sastanaka o povećanju cijena, objavili su u srijedu iz HOK-a, reagirajući na prozivke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

AZTN je u utorak upozorio da je sa stajališta prava tržišnog natjecanja zabranjen svaki dogovor o cijenama ili njihovom povišenju između konkurenata, uključujući i takve dogovore putem udruženja ili na sastancima udruženja poduzetnika.

Regulatorna agencija reagirala je tako nakon medijskih priopćenja vezanih uz najave povećanja cijena za određeni postotak od strane udruženja poduzetnika, Hrvatske obrtničke komore i Udruženja obrtnika Grada Zagreba, cehova sekcije frizera, kozmetičara, građevinara, automehaničara, kemijskih čistača i najave održavanja sastanaka s ciljem dogovora o razini podizanja cijena zbog povećanih troškova energenata.

Iz HOK-a u svom današnjem priopćenju takve navode Agencije "odlučno odbacuje" jer, kako ističu, ne odgovaraju istini te nanose štetu ugledu HOK-a i ispravnosti načina djelovanja.

HOK je, kako su naveli, stručno poslovna organizacija svih obrtnika u Hrvatskoj i njezin je osnovni zakonski zadatak štiti interese obrtnika, prvenstveno kod donošenja propisa, njihove izmjene i provedbe.

HOK podupire isključivo legalno poslovanje u obrtu, uz poštivanje važećih propisa i ne podržava djelovanje protivno zakonu. To je, kako ističu, jasno vidljivo kroz kontinuitet suradnje s državnim tijelima, ali i kroz sve medijske istupe.

"Hrvatska obrtnička komora odbacuje svaku naznaku njezine umiješanosti u sektorsko dogovaranje cijena ili održavanje sastanaka o povećanju cijena, a podupire da svaki obrtnik cijenu određuje samostalno, za sebe, prema svojim kalkulacijama i na temelju svojih ulaznih troškova", poručili su iz HOK-a.

Napominju kako u HOK-u sastanci sekcija i cehova na temu o povećanju cijena nisu održani, ali je razmatrana situacija nastala zbog višestruko povećanih cijena energenata te su s ciljem zaštite interesa obrtnika i obrtništva, Vladi predložili mjere potpore obrtnicima, kojima bi se trenutni utjecaji ekonomske krize ublažili.

"Hrvatska obrtnička komora kategorički odbacuje svaku prozivku i insinuacije o drugačijem postupanju, od strane bilo koje državne institucije, a u ovom slučaju navedene Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, jer ne odgovaraju istini te nanose štetu ugledu obrtnika i HOK-a problematizirajući ispravnost njezinog načina djelovanja", zaključuje se u priopćenju.