agencija do agencije

AZTN pere ruke: 'Mi smo tu radi zaštite tržišnog natjecanja, ne reguliramo cijenu plina, to radi HERA'

10.02.2022 u 11:42

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) priopćila je u četvrtak kako regulacija cijena na tržištu, pa tako ni cijene plina, nije u njihovoj nadležnosti.

"AZTN nije regulator cijena, na promjene cijena reagira samo kada je narušeno tržišno natjecanje, odnosno ako se u provedenom postupku utvrdi da je promjena cijena rezultat zabranjenih sporazuma između poduzetnika ili zlouporabe vladajućeg položaja poduzetnika na tržištu", ističu iz Agencije u priopćenju u kojem, potaknuti brojnim medijskim objavama i nejasnoćama koje iz njih proizlaze, pojašnjavaju nadležnosti AZTN-a koje proizlaze iz provedbe Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

To nadležnosti su: utvrđivanje zabranjenih sporazuma između poduzetnika te određivanje mjera, uvjeta i rokova za otklanjanje štetnih učinaka zabranjenih sporazuma, utvrđivanje zlouporabe vladajućeg položaja poduzetnika i zabrana svakog daljnjeg postupanja koje dovodi do zlouporabe te određivanje mjera, uvjeta i rokova za otklanjanje štetnih učinaka takvog postupanja, kao i ex ante ocjena dopuštenosti namjere provedbe koncentracija poduzetnika, sve temeljem detaljno provedenih pravnih i ekonomskih analiza u postupcima AZTN-a, navode iz Agencije.

Pritom naglašavaju kako AZTN obavlja poslove općeg, nacionalnog, regulatornog tijela nadležnog za zaštitu tržišnog natjecanja na svim tržištima isključivo u okviru djelokruga i nadležnosti određenih Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja te člancima 101. i/ili 102. Ugovora o funkcioniranju EU (UFEU).

Iz AZTN-a podsjećaju da nisu regulator cijena već da na promjene cijena reagiraju samo kada je narušeno tržišno natjecanje, odnosno ako se u provedenom postupku utvrdi da je promjena cijena rezultat zabranjenih sporazuma između poduzetnika ili zlouporabe vladajućeg položaja poduzetnika na tržištu.

Pojašnjavaju da bi se o takvom slučaju kod zabranjenih sporazuma radilo kada se primjerice utvrdi da su cijene rezultat zabranjenog dogovora među konkurentima ili da je riječ o fiksnim ili minimalnim prodajnim cijenama kod vertikalnih sporazuma kojima se ograničava prava kupca da slobodno određuje prodajnu cijenu proizvoda (dobavljač smije odrediti maksimalnu prodajnu cijenu ili preporučiti prodajnu cijenu).

Vezano uz postupke zlouporaba vladajućeg položaja o takvom bi se slučaju radilo kada se utvrdi izravno ili neizravno nametanje nepravednih kupovnih ili prodajnih cijena ili da je riječ o tzv. cjenovnim zlouporabama u obliku predatorskih cijena ili diskriminacije u cijenama. Pritom postoji zakonska oboriva presumpcija tržišnog udjela od više od 40 posto na mjerodavnom tržištu kako bi se moglo smatrati da je neki poduzetnik u vladajućem položaju, objašnjavaju iz AZTN-a.

Napominju i da iste ili slične maloprodajne cijene same po sebi ne mogu dovesti do zaključka da je riječ o kartelu - zabranjenom horizontalnom sporazumu između konkurenata, budući da za utvrđenje kartela AZTN mora u svakom pojedinom slučaju utvrditi dokaze o dogovoru poduzetnika.

"Stoga, vezano uz regulaciju cijena kao primjerice cijena plina, želimo naglasiti da AZTN nije nadležan za regulaciju cijena. Intervencija na razinu cijena nije u nadležnosti AZTN-a, već je to pitanje, zakonski i regulatorno, u nadležnosti drugih sektorskih regulatora kao što je Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera)", zaključuje se u priopćenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.