NOVA ODLUKA

AZTN za slučaj koji se vodi godinama Lidlu umanjio kaznu

11.02.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Trgovačkom lancu Lidl za slučaj koji se vodi već godinama Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja umanjila je ranije izrečenu kaznu, nakon što je njezinu prethodnu odluku iz srpnja 2019. djelomično poništio Upravni sud.

Ipak, sud je potvrdio da su ugovori zaključeni s tri dobavljača imali povrede dobre trgovačke prakse, pa će umjesto 807,5 tisuća kuna Lidl platiti penale od 400 tisuća.

Posrijedi su, naime, ugovori s početka 2018. u kojima su tri dobavljača osim standardnih ugovorenih kontrola kvalitete proizvoda i procesa proizvodnje, Lidl zahtijevao i dodatno kontroliranje, odnosno plaćanje paušalnih iznosa u postotku od vrijednosti ulaza robe, neovisno o rezultatima analize, piše Poslovni dnevnik.

Taj je postupak kontrole u sva tri slučaja obavljao isti laboratorij, a iz dokumentacije o odluci AZTN-a se saznaje i da je riječ o tipskim ugovorima.

Lidl se tijekom vođenja postupka pozivao na potrebu dodatnih provjera radi loših iskustava, no AZTN polazi od toga da ako trgovac želi dodatnom analizom provjeriti kvalitetu, taj trošak ne može plaćati dobavljač, odnosno proizvođač, već ga mora podmiriti kupac.

U protivnom se prefakturiranje troška takvih analiza može smatrati naplatom naknade za usluge koje nisu pružene, što je, zaključuje AZTN, protivno zakonu o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Po ocjeni agencije se radi o naplati naknade za uslugu koja nije pružena dobavljaču, te time, nije ni stvarna, ni mjerljiva za dobavljača.

Povreda je ocijenjena teškom, a trajala je godinu dana. AZTN drži da je kazna dovoljna za odvraćanje Lidla, ali i ostalih trgovaca, otkupljivača od takvog kršenja dobre trgovačke prakse.