trgovina i ulaganja

Hoće li skup na najvišoj razini konačno srušiti kineski zid za hrvatske izvoznike? Evo kako sad stojimo

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 10.04.2019 13:43
  • Objavljeno 10.04.2019 u 12:46
Kineski premijer u posjetu Zagrebu - ilustracija

Kineski premijer u posjetu Zagrebu - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: pixsell, tportal.hr

U povijesnom posjetu Hrvatskoj ovih dana je kineski premijer Li Keqiang. Moćna kineska državna delegacija, u kojoj je više od 250 ljudi, 'okupirala' je Zagreb te već popodne putuju u Dubrovnik, u kojem će posjetiti gradilište Pelješkog mosta i sudjelovati na golemoj poslovnoj konferenciji. Tim smo povodom istražili kakvi su uopće ekonomski odnosi Kine i Hrvatske

Kina, čiji je BDP u 2018. iznosio oko 13.000 milijardi dolara, čak je 250 puta ekonomski snažnija od Hrvatske, čiji je BDP iznosio skromnih 55 milijardi dolara. Snaga Kine još je veća kada se usporedi stanovništvo. Kineza je 1,4 milijarde (ima ih kao Kineza!), a Hrvata je samo četiri milijuna, što znači da na svakog Hrvata dolazi 350 Kineza.

Kina je ujedno najveći svjetski izvoznik dobara i usluga - samo lani izvoz im je vrijedio više od 2200 milijardi dolara. Očekivano, Kina izvozi u Hrvatsku puno više nego što mi izvozimo u tu zemlju, što svake godine rezultira popriličnim deficitom na vanjskotrgovinskom saldu.

Trgovinska suradnja Kine i Hrvatske

Trgovinska suradnja Kine i Hrvatske

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

Nakon hrvatskog ulaska u EU, 2013. godine, Hrvatska sve više i više izvozi u tu dalekoistočnu zemlju. Od 2013. godine do lani izvoz je udvostručen s 76 na 158 milijuna dolara, što je ipak prilično skromno kada se usporedi koliki je uvoz iz Kine.

Samo lani Kinezi su u Hrvatsku izvezli robe vrijedne 952 milijuna dolara, što rezultira trgovinskim manjkom od gotovo 800 milijuna dolara. No dok naš izvoz u Kinu postojano raste, kineski uvoz varira, kao što je vidljivo iz gornje tablice. Tako je 2015. iznosio samo 578 milijuna dolara, da bi se do 2018. udvostručio, što se može pripisati i gospodarskom oporavku u Hrvatskoj.

Hrvatski izvoz u Kinu

Hrvatski izvoz u Kinu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

U Kinu je Hrvatska lani najviše izvezla strojeva za preradu gume i plastike (u vrijednosti od 38 milijuna dolara), potom obrađenog drva (33 milijuna dolara) te motornih vozila posebnih namjena u iznosu od 23 milijuna dolara.

S druge strane, Kinezi su u Hrvatsku najviše izvozili aparate za masažu (140 milijuna dolara), pa elektromehaniku (88 milijuna dolara), električne aparate (58 milijuna dolara) i strojeve za automatsku obradu podataka - računala u iznosu od 46 milijuna dolara.

Kineski izvoz u Hrvatsku

Kineski izvoz u Hrvatsku

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

Što se turizma tiče, broj Kineza koji posjećuju našu zemlju stalno raste. Lani ih je bilo 233.630, što je rast od 47 posto u odnosu na 2017., te je ostvareno 342.740 noćenja. Prosječan broj noćenja po dolasku je 1,5.

Direktna ulaganja vruća su tema ovih dana. Najveći kinesko-hrvatski posao u ovom trenutku izgradnja je Pelješkog mosta, koji gradi China Road and Bridge Corporation. Posao je vrijedan dvije milijarde kuna.

Od ostalih značajnijih poslova, Kinezi u zaleđu Senja grade vjetropark vrijedan 180 milijuna eura i to je prva zabilježena direktna kineska investicija u našu zemlju. Velike kineske tvrtke poput Lenova i Huaweija imaju predstavništva u Hrvatskoj, a Huawei je u srijedu s Hrvatskom potpisao memorandum o razvoju digitalne transformacije.

  • +4
  • +1

Sastanak Andreja Plenkovića i Li Keqianga

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Prema nekim medijskim napisima, kineska tvrtka Camel uložila je 30 milijuna eura u Rimac automobile, a kompanija Zyongya nekretnine sprema se na obnovu hotela i početak izgradnje vila u Krapinskim Toplicama. I taj je projekt procijenjen na 30 milijuna eura.

Kinezi su većinski vlasnici Luke Zadar, u koju se spremaju nova ulaganja, a kineska kompanija Z-Run Well Ton Industry možda kupi i staru političku školu u Kumrovcu, koja bi trebala postati hotel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!