REFERENDUM O REFERENDUMU

Hoće li nova vlast ispoštovati Kosoričin potpis?

26.10.2011 u 11:48

Bionic
Reading

U Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) boje se da nova vlast, ma tko je činio, neće poštovati sporazum sindikata s Vladom o raspisivanju referenduma s pitanjem: 'Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana'

Referendum o referendumu, kako su ga mediji imenovali, trebao bi se održati isti dan kad se građani budu izjašnjavali žele li da Hrvatska pristupi Europskoj uniji.

Iako bi potpis koji je na sporazum u studenom prošle godine stavila premijerka Jadranka Kosor trebao biti obvezujući i za novu vladu, čelnik HUS-a Ozren Matijašević ništa ne želi prepustiti slučaju. Zbog toga je u srijedu na konferenciji za novinare od svih političkih stranaka zatražio da se jasno izjasne jesu li voljne olakšati uvjete za raspisivanje referenduma.

Isti zahtjev uputio im je i sredinom rujna, ali odgovorili su mu samo Hrvatski laburisti - stranka rada, dok su ga ostali ignorirali. 'Pokazali su bezobrazluk i bahatost!', ocijenio je Matijašević.

Strankama sad daje rok od desetak dana. Nakon toga će HUS pozvati građane da na predstojećim parlamentarnim izborima ne daju glas onim političkim opcijama koje se izjasne protiv referenduma o referendumu ili se ne očituju na HUS-ov poziv.

Izmjene Zakona o referendumu omogućit će, ističe Matijašević, mogućnost zbiljske primjene neposredne demokracije u Hrvatskoj. Parlamentarna demokracija, smatra, pokazuje svu svoju slabost i kroz Hrvatski sabor, te smo svakodnevno svjedoci 'cirkusa i lakrdije'.

Raspisivanje referenduma trenutno je kod nas gotovo nemoguća misija jer se uvjetuje da se prikupe potpisi 10 posto biračkog tijela (više od 700.000 građana), i to u roku od 15 dana.