KONTROLA RAČUNA

Hoće li Linić odvjetnike natjerati u štrajk?

  • Autor: HRT/L. Filipović
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 12:23
  • Objavljeno 27.07.2012 u 10:58
Čedo Prodanović i Anto Nobilo

Čedo Prodanović i Anto Nobilo

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Srpske vlasti prije tri godine pokušale su uvesti fiskalne blagajne odvjetnicima na što su ovi krenuli u štrajk. Nakon pritiska Europskog savjeta odvjetničkih komora i Međunarodne unije odvjetnika uredba je povučena. Istim argumentima kojim su se koristile njihove srpske kolege fiskalizaciji se sad opiru i hrvatski odvjetnici, štrajk za sad ne spominju

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Robert Travaš tvrdi kako odluka ministra financija Slavka Linića proizlazi iz nerazumijevanja odvjetničke profesije.

'Pružanje pravne pomoći putem odvjetništva nije gospodarska profesija i to je tako definirano i u Ustavu. Nijedna zemlja u okruženju a niti 23 zemlje EU-a ne poznaju fiskalnu blagajnu u odvjetništvu. Njihovo uvođenje nije protivno samo Ustavu nego i deklaraciji UN-a o osnovnim principima obavljanja odvjetničke djelatnosti i preporukama Vijeća Europe', rekao je Travaš gostujući u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

Odvjetnici posebno upozoravaju da bi fiskalne blagajne povrijedile odnos povjerljivosti između njih i klijenata. Strah ih je kako bi poreznici imali uvid u spise predmeta što bi narušilo institut odvjetničke tajne

'Fiskalne blagajne odvjetnicima pokušali su uvesti i BiH i Srbija. Nakon međunarodne intervencije odvjetnici u BiH su izuzeti, a isto se desilo i u Srbiji. Fiskalizacija nije spojiva s odvjetničkom djelatnošću i zato smatramo da su i postojeći instrumenti dovoljni za kontroliranje financijskog poslovanja i porezne discipline odvjetnika', ustvrdio je Travaš.

Kad je riječ o poslovanju odvjetnika zanimljivo se prisjetiti nedavno objavljene rangliste odvjetničkih ureda prema ostvarenim i iskazanim prihodima u prošloj godini.

Ono što bode oči je to da među prvih stotinu odvjetnika nema mnogih poznatih imena, poput Jadranke Sloković, Čede Prodanovića, Ante Nobila, Branka Šerića, Krešimira Krsnika i drugih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi