POZITIVAN TREND

HNB: Poboljšan saldo tekućeg i kapitalnog računa platne bilance

06.07.2023 u 15:48

Bionic
Reading

Manjak na tekućem računu platne bilance u prvom je tromjesečju ove godine iznosio 2,29 milijardi eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 467 milijuna eura, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

Na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u prvom tromjesečju ove godine manjak iznosio 1,86 milijardi eura, što je za 600 milijuna eura manje nego u istom lanjskom razdoblju.

"Saldo tekućeg i kapitalnog računa platne bilance zamjetno se poboljšao tijekom prvog tromjesečja 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to kao odraz pozitivnih kretanja na svim podračunima izuzevši robnu razmjenu s inozemstvom", ističu analitičari središnje banke u komentaru platne bilance.

Poboljšanju salda je, kako navode, najviše pridonijelo povećanje neto izvoza usluga, i to najviše turističkih usluga, uz istodobno povećanje viška na računu primarnog dohotka, poglavito kao odraz rasta prihoda od doznaka osoba privremeno zaposlenih u inozemstvu.

Također, nastavak rasta isplata sredstava iz fondova EU-a krajnjim korisnicima zamjetno je povećao ukupan višak na računima sekundarnog dohotka i kapitalnih transakcija.

"S druge strane, snažan rast neto uvoza ostale robe nastavio je produbljivati manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom neovisno o smanjenju neto uvoza energenata nakon pada njihovih cijena na svjetskim tržištima", ističu analitičari središnje banke. 

Po podatcima HNB-a, manjak na podračunu roba u prvom je tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani povećan za 214 milijuna eura, na 4,38 milijarde eura. 

Na podračunu usluga višak je iznosio 1,16 milijardi eura, što je za 476 milijuna eura više nego na kraju prvog tromjesečja prošle godine. 

Na kretanja na podračunu usluga ponajviše je utjecao rast prihoda od stranih turista, za 186 milijuna eura, na 672 milijuna eura. 

Povećan je i višak na podračunu primarnog dohotka, i to za 227 milijuna eura, na 463 milijuna eura.

Višak na računu sekundarnog dohotka blago smanjen, za 22 milijuna eura, na 468 milijuna eura, dok je višak na računu kapitalnih transakcija povećan za 133 milijuna eura, na 433 milijuna eura. 

Kumulativni podatci središnje banke za posljednja četiri tromjesečja pokazuju da je na kraju ožujka ove godine višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance iznosio 1,26 milijardi eura.

"Kumulativni višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u posljednja četiri tromjesečja primjetno je porastao te je u razdoblju do kraja ožujka 2023. iznosio 1,8 posto BDP-a, a u 2022. godini 1,0 posto BDP-a", napominju analitičari HNB-a u komentaru platne bilance.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u ovoj godini očekuju "poboljšanje salda na tekućem računu bilance plaćanja, iako će se on i dalje zadržavati u negativnom području".

"Glavni pokretač pozitivnih kretanja bit će očekivani daljnji rast prihoda od turizma i rast neto priljeva sredstava iz proračuna EU gdje očekujemo vrhunac isplata sredstava iz EU fondova. Osim toga, očekujemo značajne učinke intenziviranja korištenja sredstava iz programa Next Generation EU", ističu iz RBA u osvrtu na najnovije podatke središnje banke.  

Pritom navode kako pozitivna ostvarenja turističkih pokazatelja u prvom dijelu godine, kao i turističke rezervacije za središnji dio turističke sezone, podupiru njihova očekivanja o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni.

"S druge strane, zaoštravanje monetarnih politika i rast troškova zaduživanja (kamata) na inozemni dug kao i veći profiti banaka i kompanijama u stranom vlasništvu djelovat će u suprotnom smjeru. Konačno, slabija inozemna potražnja uslijed očekivanog zamjetnijeg gospodarskog usporavanja u zemljama važnim trgovinskim partnerima i dalje će nepovoljno utjecati na kretanja na podračunu roba", objašnjavaju analitičari RBA.