SJEDNICA SAVJETA

HNB očekuje blago usporavanje gospodarskog rasta u trećem tromjesečju

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2018 19:07
  • Objavljeno 12.09.2018 u 19:07
Boris Vujčić

Boris Vujčić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na današnjoj je sjednici razmotrio recentna gospodarska i novčana kretanja te konstatirao da se drugom tromjesečju 2018. gospodarski rast ubrzao, odražavajući povoljna kretanja većine sastavnica BDP-a, priopćeno je iz HNB-a

U drugom tromjesečju 2018. gospodarski rast ubrzao i na tromjesečnoj (1,1 posto) i na godišnjoj razini (2,9 posto) odražavajući povoljna kretanja većine sastavnica BDP-a, kaže se u priopćenju te se dodaje kako "dostupni visokofrekventni pokazatelji upućuju da bi se rast realnog BDP-a u trećem tromjesečju mogao blago usporiti".

Tijekom drugog i na početku trećeg tromjesečja nastavila su se povoljna kretanja na tržištu rada, iako slabijim intenzitetom u odnosu na početak godine. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena smanjila se s 2,4 posto u lipnju na 2,1 posto u srpnju, uglavnom zbog izraženijeg pojeftinjenja odjeće i povrća. Tečaj kune prema euru blago je deprecirao u srpnju i kolovozu. U uvjetima nastavka provođenja ekspanzivne monetarne politike kamatne stope banaka su se smanjile u srpnju za gotovo sve vrste kredita, dok je rast plasmana banaka stagnirao na godišnjoj razini (4,1 posto na temelju transakcija), kažu u HNB-u.

Dodaju da je u prvom tromjesečju 2018. manjak proračuna opće države bio podjednak kao u istom razdoblju prošle godine (1,6 mlrd. kuna), a podaci Ministarstva financija upućuju na brži godišnji rast prihoda u odnosu na rashode u drugome tromjesečju.

U priopćenju se navodi i da je Savjet HNB-a usvojio izvješće o međunarodnim pričuvama za prvo polugodište 2018. godine, skraćene financijske izvještaje za razdoblje tijekom godine koje je završilo 30. lipnja 2018. godine, te dopunu financijskog plana HNB-a za 2018. godinu.

Savjet je odobrio i zahtjev OTP banke i Splitske banke za pripajanje Splitske banke OTP banci.

  • +11
  • +8

Dan otvorenih vrata HNB-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Usvojeni su i zahtjevi Privredne banke Zagreb i Veneto banke za pripajanje Veneto banke Privrednoj banci.

Izdana je i prethodna suglasnost za imenovanje članove Uprava odnosno predsjednika Uprava nekoliko kreditnih institucija. U J&T banci predsjednik Uprave bit će dosadašnji član Uprave, Hrvoje Draksler, dok će u OTP banci u sljedećem mandatu članica i članovi Uprave biti Nera Šunjić, Zvonimir Akrap, Bruno Biuk i Slaven Celić. U Samoborskoj banci predsjednik Uprave postaje Marijan Kantolić.

Odobren je i zahtjev Erste&Steiermarkische bank za pružanje financijske usluge savjetovanja i upravljanja imovinom klijenata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!