SJEDNICA SAVJETA

HNB očekuje blago usporavanje gospodarskog rasta u trećem tromjesečju

 • Autor: Z. K./Hina
 • Zadnja izmjena 12.09.2018 19:07
 • Objavljeno 12.09.2018 u 19:07
Boris Vujčić

Boris Vujčić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na današnjoj je sjednici razmotrio recentna gospodarska i novčana kretanja te konstatirao da se drugom tromjesečju 2018. gospodarski rast ubrzao, odražavajući povoljna kretanja većine sastavnica BDP-a, priopćeno je iz HNB-a

U drugom tromjesečju 2018. gospodarski rast ubrzao i na tromjesečnoj (1,1 posto) i na godišnjoj razini (2,9 posto) odražavajući povoljna kretanja većine sastavnica BDP-a, kaže se u priopćenju te se dodaje kako "dostupni visokofrekventni pokazatelji upućuju da bi se rast realnog BDP-a u trećem tromjesečju mogao blago usporiti".

Tijekom drugog i na početku trećeg tromjesečja nastavila su se povoljna kretanja na tržištu rada, iako slabijim intenzitetom u odnosu na početak godine. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena smanjila se s 2,4 posto u lipnju na 2,1 posto u srpnju, uglavnom zbog izraženijeg pojeftinjenja odjeće i povrća. Tečaj kune prema euru blago je deprecirao u srpnju i kolovozu. U uvjetima nastavka provođenja ekspanzivne monetarne politike kamatne stope banaka su se smanjile u srpnju za gotovo sve vrste kredita, dok je rast plasmana banaka stagnirao na godišnjoj razini (4,1 posto na temelju transakcija), kažu u HNB-u.

Dodaju da je u prvom tromjesečju 2018. manjak proračuna opće države bio podjednak kao u istom razdoblju prošle godine (1,6 mlrd. kuna), a podaci Ministarstva financija upućuju na brži godišnji rast prihoda u odnosu na rashode u drugome tromjesečju.

U priopćenju se navodi i da je Savjet HNB-a usvojio izvješće o međunarodnim pričuvama za prvo polugodište 2018. godine, skraćene financijske izvještaje za razdoblje tijekom godine koje je završilo 30. lipnja 2018. godine, te dopunu financijskog plana HNB-a za 2018. godinu.

Savjet je odobrio i zahtjev OTP banke i Splitske banke za pripajanje Splitske banke OTP banci.

 • +11
 • +8

Dan otvorenih vrata HNB-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Usvojeni su i zahtjevi Privredne banke Zagreb i Veneto banke za pripajanje Veneto banke Privrednoj banci.

Izdana je i prethodna suglasnost za imenovanje članove Uprava odnosno predsjednika Uprava nekoliko kreditnih institucija. U J&T banci predsjednik Uprave bit će dosadašnji član Uprave, Hrvoje Draksler, dok će u OTP banci u sljedećem mandatu članica i članovi Uprave biti Nera Šunjić, Zvonimir Akrap, Bruno Biuk i Slaven Celić. U Samoborskoj banci predsjednik Uprave postaje Marijan Kantolić.

Odobren je i zahtjev Erste&Steiermarkische bank za pružanje financijske usluge savjetovanja i upravljanja imovinom klijenata.

PRVI KVADRAT IZDVAJA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • adam001

  12.09.2018 20:39

  Drugovi vohatinski i vujčić veliki su krivci za krah našeg gospodarstva. jer monetarnom politikom su uništili naš realni sektor, izvoz, tako da se kod nas gotovo ništa ne isplati proizvoditi, pa čak ni mlijeko, a bankama i uvoznom lobiju su omogućili enormno bogaćenje.

 • samostalan

  12.09.2018 20:57

  Prevelika zaduzivanje za igracke premao rada i profita..pa fuckajte

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi