dramatične mjere

Hladan tuš, doslovno: Veliki njemački grad isključio toplu vodu kako bi preživio nadolazeću nestašicu plina

01.08.2022 u 11:36

Bionic
Reading

Hannover, glavni grad njemačke pokrajine Donje Saske, isključio je toplu vodu u javnim zgradama, bazenima, sportskim dvoranama i teretanama. Nakon što je ruski Gazprom drastično smanjio protok plina prema Njemačkoj kroz Sjeverni tok 1, gradovi diljem Njemačke razmišljaju ili već kreću s uštedama, u strahu od energetske krize ove zime

Hannover će isključiti javne fontane i prestati osvjetljavati zgrade noću. Namjeravaju smanjiti potrošnju energije za 15 posto, napisao je na Twitteru gradonačelnik Hannovera Belit Onay. 'Ovo je reakcija na nadolazeću nestašicu plina, što predstavlja velik izazov za općine, a pogotovo za veliki grad kao što je Hannover', napisao je Onay.

Grad će također smanjiti vrijeme uključenja grijanja u zgradama lokalnih samoupravnih jedinica između listopada i ožujka – isključujući iz toga vrtiće – te prebaciti sve svjetiljke na LED. Zabranit će mobilne klima-uređaje, grijalice i radijatore te ugraditi detektore kretanja umjesto stalne rasvjete u javne toalete, spremišta za bicikle, hodnike i parkirališta, navodi CNBC.

Podsjetimo, ruski energetski div Gazprom objavio je u ponedjeljak da zaustavlja još jednu turbinu u plinovodu Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj 'radi održavanja'. Daljnje smanjenje značilo je da su tokovi plina, koji su već radili sa samo 40 posto kapaciteta, pali na 20 posto.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nazvao je rusko opravdanje održavanja turbina 'farsom', a čelnici EU-a optužili su Kremlj da koristi državni Gazprom kao oružje u znak odmazde za zapadne sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Gradovi diljem Njemačke, koji se uvelike oslanjaju na ruski plin, uveli su slične mjere, uključujući München, Leipzig, Köln i Nürnberg. Potonji je zatvorio tri od svoja četiri javna zatvorena bazena, a vanjska kupališta ostat će otvorena do 25. rujna.

U mjestu Dippoldiswalde u pokrajini Sachsen od 1. srpnja polovici od 600 stanova u vlasništvu lokalne stambene zadruge bojler se isključuje ujutro, poslijepodne i nakon 21 sat. Riječ je 300 stanova koji se griju na plin. Čelnik zadruge Falk Kühn-Meisegeier rekao je tada da, kad je riječ o plinu, ne zna što učiniti osim ograničiti vrijeme puštanja tople vode s obzirom na kretanje cijena. Većina ljudi koristi toplu vodu rano, u podne i kasno navečer, pa on smatra da je gašenje bojlera u ostalo vrijeme podnošljivo. Njegova stambena zgrada već je morala udvostručiti mjesečne uplate za plin za grijanje vode, a najavili su i potpuno gašenje grijanja do rujna.

'Još uvijek to neće biti dovoljno. Strahuje se da mnogi od oko 1000 mještana više neće moći plaćati dodatne prireze. Većina ovdje ima srednje prihode ili živi samo od male mirovine. Nekolicina si ne može priuštiti takav luksuz', rekao je Kühn-Meisegeier. Štedi se već i na drugim područjima: travnjak se rjeđe kosi, a stubišta se čiste tek svaka dva tjedna.