osobna higijena

Njemačka se sprema na zimu bez plina: Kreću redukcije tople vode, pojedine pokrajine pozivaju građane da se tuširaju kraće

09.07.2022 u 17:59

Bionic
Reading

Nakon što je sredinom lipnja ruski Gazprom gotovo prepolovio količinu plina koju isporučuje Njemačkoj kroz plinovod Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora, njemačka energetska kriza mogla bi se preliti i na ograničenje tople vode, sve radi uštede i pripreme za ogrjevnu sezonu

Gradski senator za okoliš u Hamburgu Jens Kerstan navodno je za vikend rekao da 'topla voda može biti dostupna samo u određeno doba dana u hitnim slučajevima' , a uvest će i ograničenje maksimalne temperature grijanja stanova u slučaju akutne nestašice plina. Građane je pozvao da se tuširaju kraće te da ugrađuju moderne termostate i tuševe koji štede vodu, jer 'što se više štedi sada, to će situacija ove zime biti bolja jer će se napuniti skladišta'.

O ograničenju tople vode počelo se pričati nakon što su s njome krenuli građani u mjestu Dippoldiswalde u pokrajini Sachsen, gdje se od 1. srpnja polovici od 600 stanova u vlasništvu lokalne stambene zadruge bojler isključuje ujutro, poslijepodne i nakon 21:00. Riječ je 300 stanova koji se griju na plin.

Čelnik zadruge Falk Kühn-Meisegeier kaže da kad je riječ o plinu, ne zna što učiniti osim ograničiti vrijeme tople vode s obzirom na kretanje cijena. Većina ljudi koristi toplu vodu rano, u podne i kasno navečer, pa on smatra da je gašenje bojlera u ostalo vrijeme podnošljivo. Njegova stambena zgrada već je morala udvostručiti mjesečne uplate za plin za grijanje vode, a najavili su i potpuno gašenje grijanja do rujna.

'Još uvijek to neće biti dovoljno. Strahuje se da mnogi od oko 1000 mještana više neće moći plaćati dodatne prireze. Većina ovdje ima srednje prihode ili živi samo od male mirovine. Nekolicina si ne može takav luksuz priuštiti', rekao je Kühn-Meisegeier.

Štedi se već i na drugim područjima: travnjak se rjeđe kosi, a stubišta se čiste tek svaka dva tjedna.

Neki stanovnici koji su primijetili prekide tople vode kažu da sada nastoje rasporediti i iskoristiti vrijeme kada ima tople vode. Međutim ne gledaju svi blagonaklono na taj potez, naprotiv, nazivaju ga 'ludilom', a usto se pitaju kako će se moći okupati i otuširati ako, primjerice, dođu s posla poslije 21:00.

S druge strane, predsjednik Njemačke udruge stanara Lukas Siebenkotten kaže da stanodavac ne smije stanaru isključiti toplu vodu u određeno vrijeme, jedino ako obje strane pristanu na to, inače zakonski to nije dopušteno.

  • +4
Plinovod Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

'Strah je prisutan, a zima je blizu, kod nas grijanje ponekad kreće već sredinom rujna'

U ostalim gradovima zasad nema službenih informacija o uvođenju takvih mjera.

'Trenutno se o smanjenju potrošnje grijana i tople vode samo priča među ljudima nakon Sachsena, da bi redukcija tople vode krenula u tri faze. Jedino što je sigurno u Njemačkoj jest strah koji se osjeti među ljudima, jer zima je blizu, a kod nas grijanje ponekad kreće već sredinom rujna', kažu nam Hrvati koji žive u Stuttgartu.

Ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je prije nekoliko tjedana da je situacija alarmantna po pitanju sigurnosti plina. Drugim riječima, treba štedjeti gdje god je to moguće.

Njemačka je ranije najavila povratak ugljenu za kratkoročnu proizvodnju električne energije. Glavni njemački uvoznik ruskog plina, Uniper, sada dobiva samo 40 posto onoga što je ugovorom naručio od Rusije, a ogromni troškovi zamjene za te tokove gurnuli su ga u krizu Reuters je u ponedjeljak izvijestio da će njemačka vlada možda morati osigurati golemo spašavanje energetskog diva, a možda i preuzimanje udjela u njemu.

No situacija će biti i gora. Gazprom će 11. srpnja zatvoriti Sjeverni tok 1 zbog planiranog održavanja. Njemačka vlada ne očekuje da će ponovno uključiti plinovod u skorije vrijeme, zbog političkih razloga Kremlja. Neki ekonomisti vjeruju da je Moskva toliko profitirala od skoka cijena fosilnih goriva, da sada još hrabrije kreće sa zatvaranjem 'pipa' Europi. Već su prestali isporučivati ​​plin Poljskoj, Finskoj, Nizozemskoj i drugim europskim zemljama koje su odbile zahtjev za plaćanje u rubljama. Potpuni prekid dotoka ruskog plina poprilično bi otežao Njemačkoj povećanje razine skladišta plina na željenih 90 posto do dolaska zime, s time da je trenutna razina na 61 posto.