MARAS VS. VRDOLJAK

HGK opet izazvao trzavice u Kukuriku koaliciji

13.12.2014 u 12:55

Bionic
Reading

Nova razilaženja u Vladi, ovaj put zbog Hrvatske gospodarske komore. Iako je ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras dugo pripremao i napokon izradio novi Zakon o HGK, prije nekoliko dana svoj prijedlog zakona poslao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Spor je nastao zbog obveze plaćanja članarina u Komori, ali i pitanja tko će upravljati ovom institucijom, javlja HRT

Ministar Vrdoljak jutros je potvrdio da je njegovo ministarstvo uputilo prijedlog Zakona o HGK.

'Naš stav je bio da svaki član HGK mora znati zašto plaća članarinu, a da HGK mora dati potpuno vidljive usluge svom članstvu, mora pomoći posebno izvoznicima i mora se transformirati u organizaciju koja ne postoji sama zbog sebe, nego u organizaciju koja treba hrvatskom gospodarstvu', kaže Vrdoljak

Ministar Maras danas mnogo mirnije govori o problemu članarine. Nakon što je prvi predložio izmjene Zakona o HGK poziva na dijalog unutar Vlade.

'Mislim da nije dobra varijanta da se i dalje nastavi s plaćanjem svih prema Komori. Naravno, mi u Vladi moramo razgovarati. Znate da je Vlada sastavljena od koalicijskih stranaka i mi ćemo dogovarati i naći najbolje rješenje', poručio je Maras.

Marasova i Vrdoljakova verzija, piše pak Jutarnji list, razlikuje se u svega nekoliko stavki, odnosno 95 posto sadržaja nacrta zakona je identično.

Jedna od prvih stavki na kojima su se razišli je ta da Maras predlaže dobrovoljno članstvo za sve male poduzetnike dok Vrdoljak predlaže neplaćanje članarine za tvrtke čiji je godišnji prihod manji od milijun kuna te za start-up tvrtke do treće godine njihova poslovanja.

U Vrdoljakovu krugu smatraju da bi se Marasov prijedlog loše odrazio ne samo na male poduzetnike koji više ne bi imali pravo na usluge HGK jer ne bi bili članovi, nego i na Komoru. Smatraju da mali poduzetnici, njih 97 posto od ukupnog broja članova, plaćaju samo 42 kune mjesečno, što nije puno. S druge strane, oni koji podržavaju Marasa drže da je svaka kuna bitna te ističu da je Komora lihvarska i da bezrazložno uzima novac, a za to ne daje adekvatne usluge. Kažu da će se HGK, uvede li se dobrovoljno članstvo, morati više truditi oko svojih usluga te da pridobije poduzetnike, umjesto da živi po starom 'Vidoševićevu sustavu'.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.