ČUVARI OKOLIŠA

HGK naljutilo povezivanje otpada i kriminala

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2012 19:28
  • Objavljeno 18.06.2012 u 19:22
SMEĆE zbrinjavanje otpada Varaždin

SMEĆE zbrinjavanje otpada Varaždin

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Kruhoberec

Udruženje za sekundarne sirovine, skupljanje i preradu Hrvatske gospodarske komore oštro je reagiralo na nedavna medijska istupanja pojedinaca i pisanje pojedinih medija kojima se cijela gospodarska grana gospodarenja otpadom optužuje za nelegalno poslovanje, izvijestili su iz HGK.

"Nedopustivo je, neetično i neodgovorno iznošenje direktnih optužbi i aluzija na račun cijele gospodarske grane, pojedinaca i trgovačkih društava bez ikakvih dokaza", ističu iz tog udruženja.

Navode da poslovni subjekti iz sektora gospodarenja otpadom, a njih je više od 1.100, zapošljavaju gotovo 30.000 ljudi, generiraju godišnji prihod od 14,6 milijardi kuna od čega je više od 10 posto ostvareno izvozom.

Ta poduzeća obavljaju djelatnost prikupljanja pojedinih kategorija otpada kao što su otpadne gume, otpadni metal, otpadna vozila, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatori, otpadni električni i elektronički otpad, kao i otpadnu ambalažu i ambalažni otpad.

Napominje se kako gospodarstvenici iz tog sektora redovito ispunjavaju svoje porezne obveze i, što je najvažnije, čuvaju okoliš i najvažnija su poluga pomoću koje Hrvatska može doseći preuzete obveze i standarde u količini prikupljenog i recikliranog otpada.

Stoga je Udruženje "prisiljeno reagirati na činjenicu da se u javnost plasira teza da je cijela branša gospodarenja otpadom povezana s kriminalom".

Ako postoje činjenice koje upućuju na nezakonito postupanje i poslovanje pojedinaca, Udruženje je uvjereno kako će nadležne institucije vrlo skoro utvrditi njihovu vjerodostojnost.

U svakom slučaju, neprihvatljivo je "stavljanje na crnu listu" cijele jedne gospodarstvene grane, kao i paušalno optuživanje pojedinaca ili poduzeća za kriminal bez ikakvih dokaza, ističu iz Udruženja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi