SUKOB BANAKA

HG Spotu opet prijeti stečaj

hg spot

hg spot

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nina Đurđević

Zbog sukoba dviju najvećih banaka u Hrvatskoj, Zagrebačke i Privredne banke, HG Spotu ponovo prijeti stečaj, doznaje Poslovni dnevnik. Hrvoje Prpić, savjetnik Uprave HG Spota, kojeg je na tu funkciju postavila Zaba, optužio je PBZ da želi minirati postignuti sporazum o otplati 180 milijuna kuna komercijalnih zapisa te prisiliti trgovca informatičkom robom da 1. prosinca proglasi bankrot

Od 12 kreditora, tvrdi, jedino PBZ ne želi dogovor. 'Ako PBZ ustraje u svojoj namjeri, onda HG Spot sigurno ide u stečaj', ističe Prpić. Pojašnjava da je Zaba u restrukturiranje, kojim je tvrtka lani izbjegla sigurnu propast, uložila 50 milijuna kuna. Dodaje da im je stoga odgovorila da ne želi produljiti jamstva dobavljačima HG Spota dok se ne postigne kompromis sa svim kreditorima.

Bez dobavljača, kaže Prpić, neće biti robe i onda sve staje. Dražen Dumančić, pomoćnik izvršnog direktora za korporativne komunikacije PBZ-a, odgovorio je da banka aktivno sudjeluje u rješenju navedene situacije. 'S naše strane predložena je nagodba, na koju se čeka očitovanje HG Spota', komentirao je Dumančić ne ulazeći u detalje.

U Zagrebačkoj banci su također kratko komentirali da nemaju nikakvih indicija o mogućem stečaju HG Spota. Tvrde da prema njihovom uvidu taj trgovac posluje uspješno.

Saša Lončar, koji drži 25,12 posto dionica HG Spota i najveći je dioničar tvrtke, ne vjeruje da će doći do stečaja. Kaže da je u ovakvim pregovorima uobičajeno da se stvari mijenjaju na dnevnoj bazi, da su svi kreditori svjesni da tvrtki ide sve bolje te su, prema njegovim informacijama, skloni dogovoru. No ističe da se i moglo očekivati da svi pritišću Zagrebačku banku, koja je najizloženija u HG Spotu, da bi se što prije naplatili.

'Točno je da su pregovori burni, ali jedno 20 puta manje nego oni koje smo na tu temu vodili prije godinu dana, pa ni ne razmišljam o prodaji svojih dionica', kaže Lončar. Među vlasnicima komercijalnih zapisa HG Spota, uz PBZ i Zabu, još su Raiffeisen bank Austria i Volksbank te osam fondova, no oni jučer nisu bili raspoloženi za komentar.

Prpić navodi da su pregovore s kreditorima započeli u srpnju. Nastavlja da su tijekom pregovora koji su načelno bili zaključeni prije dva tjedna dogovorili da će kreditori zbog dobrih rezultata prolongirati isplatu glavnice na godinu dana, a kamatu od 7,5 posto isplatili bi u ratama tijekom 2011. godine.

'PBZ je prije tjedan dana iznenadno promijenio mišljenje i zatražio da mu se isplati dio glavnice i kamate', kaže Prpić. Navodi da je do tog obrata došlo nakon sastanka s Draženom Vrbetićem iz PBZ Nekretnina. Vrbetićeva specijalnost inače je naplata potraživanja. Prema Prpićevim riječima, prethodno su razgovarali s Davidom Gorinjcem iz PBZ-a i tada su sve dogovorili, no zašto je došlo do promjene, ne zna. Neslužbeno se u branši komentira da PBZ vraća Zabi preko HG Spota neke dugove iz prošlosti. U PBZ-u te spekulacije u potpunosti odbacuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi