AFERA MENADŽER

HFP tužio Marinca zbog darovanja dionica

marinac, uhićenje

marinac, uhićenje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

Hrvatski fond za privatizaciju podnio je dvije tužbe protiv Darka Marinca i prijenosa nekretnina i dionica čiji je bio vlasnik. Tužbe je prvoosumnjičeni u slučaju Podravka zaradio tako što je prije početka USKOK-ove istrage nekretnine prenio na članove obitelji, a onda im je iz pritvora darovao i 2000 Podravkinih dionica

Općinskom građanskom sudu u Zagrebu tužbe su stigle sredinom studenog. U njima je Fond zatražio da sud poništi darovne ugovore za dionice i nekretnine koje je Marinac prenio na osobe iz kruga obitelji. Također, Fond je od Suda zatražio da hitno donese mjeru zabrane raspolaganja imovinom radi namirenja nastale štete koja će se vještačenjima utvrditi.

Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a, u navedenoj izjavi za Poslovni dnevnik u povodu aktivnosti koje HFP poduzima u slučaju svojeg oštećenja u aferi 'Menadžer', dodao je da je glavni razlog tužbi zaštita imovine HFP-a. Napominje da HFP ima 10 posto dionica Podravke, a i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vlasnik je 10 posto Podravkinih dionica, pa kako njima upravlja Fond, rade na zaštiti interesa oba dioničara.

'Dužni smo štititi interes i HFP-a i HZMO-a. Procijenili smo da je 159,990.900 kuna minimalni iznos zajedničke štete budući da smo vlasnici 533.303 dionica Podravke. U tužbama tražimo poništavanje ugovora o prijenosu dionica i nekretnina te izdavanje privremene mjere zabrane raspolaganja dionicama i nekretninama', kaže Duvnjak i dodaje: 'Do ponedjeljka nismo dobili informaciju što je Općinski građanski sud u povodu naših zahtjeva riješio'.

Pošto Fond još nije dobio zaštitnu mjeru blokade bivše imovine Marinca dvojben može biti rad u tom predmetu Suda, tj. predsjednice parničkog odjela. Prema neslužbenim informacijama, taj Sud inače dodjeljuje nove predmete u rad sucima u 10-ak dana od zaprimanja. Je li odluka o blokadi pitanje dana ili je negdje zapelo, od glasnogovornice OGS-a u Zagrebu Nives Šimunović, u ponedjeljak nije se moglo dobiti objašnjenje.

No, prema mišljenju Fonda, njegova pozicija i pozicija HZMO-a ovise o odluci suda. Duvnjak navodi da sud ima odriješene ruke da prihvati tužbeni zahtjev donošenjem rješenja o blokadi imovine. Poništavanje svih darovnih ugovora moralo bi se presuditi u parnici. Za rasplet građanskog dijela odgovornosti u slučaju Podravke odlučujuće je što NO Podravke najavljuje tužbe protiv menadžera. Dvojbe će biti oko toga mora li se čekati na ishod kaznenog postupka ili se tužba za naknadu štete, kao i blokada imovine, može vezati uz samostalnu građansku parnicu bez čekanja na ishod kaznenog dijela.

Za tu odgovornost Podravkaša interes su pokazali samo HFP i HZMO da bi zaštitili imovinu od nastale štete, a ne prejudicirajući ishod po pitanju kaznene odgovornosti. Zbog legitimnog interesa dioničara, kaže Duvnjak, HFP je zatražio od USKOK-a blokadu imovine osumnjičenih u aferi Menadžer, ali je Marinac to izbjegao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi