DETALJI TAJNE STUDIJE

HEP razbiti u dijelove pa privatizirati

  • Autor: Večernji.hr
  • Zadnja izmjena 08.11.2010 12:01
  • Objavljeno 08.11.2010 u 11:12
hep

hep

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Robert Belošević

Pod izlikom usklađivanja hrvatskog energetskog sektora i zakonodavstva s EU-om, HEP se pokušava razdvojiti na više samostalnih tvrtki, nakon čega će krenuti rasprodaja njegovih najboljih dijelova – tvrde brojni sindikalci, neovisni energetski stručnjaci i visokopozicionirani djelatnici iz te trenutačno najvrednije državne kompanije nakon što su u javnost počeli curiti rezultati Studije o usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s trećim paketom energetskih propisa EU-a

Studiju vrijednu više od 400.000 kuna, a do koje je došao i Večernji list, Ministarstvo gospodarstva naručilo je od privatne tvrtke Ekonerg. Zasad je ona još uvijek skrivena čak i od dijela osoba koje su sudjelovale u njezinoj izradi, kao što je Dubravko Čorak, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata koji u HEP-u okuplja oko 8000 radnika.

Iako je EU u procesu zakonskog usklađivanja pitanja prijenosa električne energije omogućio državama tri varijante, od kojih dvije nude da ta djelatnost ostane unutar nacionalnih energetskih tvrtki poput HEP-a, autori studije predlažu treću opciju ili formiranje zasebne tvrtke za prijenos koja bi se u cijelosti osamostalila. Iako to nije traženo, studija pritom predlaže i izdvajanje posla distribucije te opskrbe električne energije iz HEP-a i formiranje zasebnih tvrtki koje bi sa sobom ponijele udio vrijednosti trenutačno jedinstvene kompanije.

Na taj bi se način te tri djelatnosti potpuno izdvojile iz sadašnjeg HEP-a te bi on praktički bio rasformiran. Od sadašnjih gotovo 14.000 radnika spao bi na njih samo 2400. Da je riječ o neobvezujućem prijedlogu, problema s rezultatima studije ne bi bilo jer se prema njima ne bi moralo postupiti.

Privatizacija donosi više cijene struje

No u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva u studiji se našla sljedeća odredba: 'Vlada RH mora formalno, ukoliko su nalazi recenzije pozitivni, donijeti odluku o usvajanju studije kao platforme za provedbu procesa usklađivanja zakonodavstva.' Točnije, ako Energetski institut Hrvoje Požar studiji da zeleno svjetlo, na osnovi njezinih rješenja bit će izrađen nacrt novih zakona. Pozitivna ocjena nije izostala, no sljedeća činjenica upravo zbog toga otvara pitanje teškog sukoba interesa.

Naime, Ministarstvo je na osnovi studije i prijedloga iz nje o raspisivanju javnog natječaja za izradu izmjena i dopuna zakona, gotovo filmskom brzinom, već 28. listopada isti natječaj i raspisalo za četiri zakona o energetici, i to s rokom za ponude od samo sedam dana. Na natječaj se javio i konzorcij čiji je sastav vrlo znakovit – Ekonerg, Institut Hrvoje Požar i odvjetnički ured Tilošanec.

Dakle, ista privatna tvrtka koja je studiju s ovim prijedlozima i izradila te isti institut koji ju je morao pozitivno recenzirati da bi postala osnova za nacrt novog zakona. Što u cijeloj toj priči pritom rade stručnjaci iz Ministarstva i HEP-a, zašto studiju i zakone crtaju privatnici i za čiji interes, zašto HEP ne može po uzoru na brojne druge energetske kompanije iz zemalja članica EU-a, a zbog očuvanja nacionalnih gospodarskih interesa, ostati jedinstven? I što će moguća privatizacija HEP-a značiti za cijene struje promatrano u slučaju Ine, MOL-a i cijene plina?

'Ovo je skandal. Mene su pozvali da sudjelujem u izradi studije i pritom sam se zauzeo za očuvanje cjelovite tvrtke HEP. Moje ime je u studiji, a nikada nisam dobio njezine rezultate. Ovaj prijedlog o odvajanju tvrtki za prijenos i distribuciju put je u rasprodaju i privatizaciju HEP-a. Čemu će onda služiti tvrtka HEP d.d.? Uostalom, vrh HEP-a ni na jedan način nije bio uključen u ovu raspravu pa sumnjam da je Vlada postavila predsjednika uprave Lea Begovića na to mjesto da bi HEP 'razbucao' po nalogu. No mi sindikalci svima im obećavamo frku', rekao je Dubravko Čorak.

S obzirom na to da prijedlog usklađivanja iz studije vrlo jasno govori i o tome da su trenutačne cijene električne energije u Hrvatskoj neodržive te da bi se one morale početi tržišno formirati, znači li to da građane u ovakvom raspletu očekuju viši računi, upitali smo bivšeg člana upravnog vijeća HERA-e (Energetske regulatorne agencije), danas konzultanta, dr. Milana Puharića

'Da, s obzirom na to da je ovo vrlo očit i krajnje nepotreban početak privatizacije HEP-a', kaže Puharić.

Kosor: Nema šanse za privatizaciju HEP-a

S druge strane, aktualna vlada odbacuje špekulacije o privatizaciji. 'Dok sam je premijerka, nema šanse da HEP ide u privatizaciju', tvrdi premijerka Jadranka Kosor dodajući da je Vlada donijela i Zakon o neprivatizaciji HEP-a.

Scenarij brze privatizacije negira i prof. Željko Tomišić, nekadašnji član uprave i nadzornog odbora HEP-a te voditelj pregovaračkog tima RH s EU-om za poglavlje energetike. 'Ne mislim da je privatizacija HEP-a cilj ovog usklađivanja. Određeni krugovi samo unose strah takvim pričama o prihvaćanju trećeg paketa propisa. Izdvajanje prijenosa ne bi bitno umanjilo vrijednost HEP-a. S distribucijom je druga priča, no prijedlog studije još uvijek nije zakon i tko zna što će biti na kraju. No valja reći da se strani investitori, koji nam trebaju zbog ulaganja u dotrajale proizvodne objekte, danas boje monopola HEP-a, jer kod nas u poslovanju nema konkurentnosti. Cilj izdvajanja poslova prijenosa jest nešto na čemu inzistira Europa i mi bismo to morali prihvatiti radi rasta konkurentnosti te povećanja sigurnosti opskrbe', tvrdi Tomšić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi