DEBATA U HUP-U

HDZ-ov Ćorić: Smanjujemo PDV u drugoj godini mandata

08.09.2016 u 12:22

Bionic
Reading

U završnom dvoboju političkih stranaka u organizaciji Hanza medije i Hrvatske udruge poslodavaca gospodarske programe u zagrebačkom hotelu Esplanade sučeljavaju se gospodarski stručnjaci Narodne koalicije i HDZ-a

U raspravi o poreznoj politici SDP-ov Boris Lalovac najavio je snižavanje poreza na dohodak kroz povećanje neoporezivog dijela plaće i promjenu poreznih razreda. 'Rast osobne potrošnje kroz porezno rasterećenje je zdrav', rekao je Lalovac. Naveo je da gradovi i općine trebaju zamijeniti prihode od poreza na dohodak imovinskim porezima.

Najavio je i ukidanje najviše stope poreza na dobit od 40 posto. Siniša Hajdaš Dončić (SDP) je dodao da će maksimalnu stopu prireza gradovima smanjiti na 15 posto.

HDZ-ovac Zdravko Marić najavio je da je glavni cilj stabilniji porezni sustav. 'Najgore su porezne promjene unutar godine, a to smo imali svake godine', upozorio je Marić.

Sve promjene koje se čine moraju imati jasan smjer, dodao je.
Kada je riječ o porezu na dohodak, rekao je da će, uz povećanje neoporezivog dijela plaće, smanjiti srednju stopu s 25 na 24 posto.

Naglasio je da porez na dohodak treba biti kompenziran gradovima i općinama.

HNS-ov Ivan Vrdoljak naglasio je da će jedan od mjera u Zakonu o poticanju ulaganja biti garancija od 10 godina na iste porezne uvjete.

Hoće li proračun ikada biti održiv?

Lalovac se osvrnuo na održivost proračuna. 'Došli smo do razine gdje ne možemo rasti na proračunu i mislim da je svako daljnje smanjivanje poreza korisno', zaključio je.

Ivana Maletić iz HDZ-a rekla je da sadašnji indeks poravnanja kojim se općinama i gradovima kompenziraju manji prihodi od poreza na dohodak nije pravedan te da treba promijeniti metodologiju tako da se više pomogne nerazvijenim područjima.

U raspravi o porezu na dobit Lalovac je naglasio problem niske kapitaliziranosti poduzeća. 'Mi smo odlučili da svima koji reinvestiraju dobit damo olakšicu i to je donijelo dobre rezultate', rekao je Lalovac.

Marić smatra da se olakšica za reinvestiranu dobit nije pokazala dobrom. 'Manje od dva posto poduzetnika koristi tu olakšicu, a eliminirani su svi obrtnici. Puno bolje rješenje je snižavanje opće stope poreza na dobit osobito za male i srednje poduzetnike', rekao je Marić.

Kada je riječ o smanjenju opće stope PDV-a Lalovac je upozorio da iduće godine stižu velike obveze na naplatu.

'Smanjenje poreza na dodatnu vrijednost dogodit će se u drugoj godini mandata. To ide u smjeru micanja Hrvatske s liste zemlje s najvišom stopom PDV-a zbog koje imamo visoku sivu ekonomiju', rekao je Tomislav Ćorić iz HDZ-a.

O porezu na nekretnine

U raspravi o porezu na nekretnine Lalovac je naglasio da to ne bi smio biti kazneni porez te da ne smije dodatno opteretiti građane 'Ako se jednog dana uvede, treba u potpunosti ukinuti prirez i komunalnu naknadu', rekao je Lalovac.

Marić je naglasio da kod uvođenja poreza na nekretnine treba uzeti u obzir sve naše specifičnosti. 'Kod komunalne naknade treba uvesti neke nove kriterije, ali oni ne smiju značiti nove troškove', dodao je Marić.

Govoreći o mjerama za mirovinski sustav, Hajdaš Dončić najavio je postupno povećanje stope za drugi mirovinski stup na šest posto. 'Nama će do završetka obrazovne reforme i uvoz radne snage da smanjimo pritisak na prvi mirovinski stup', upozorio je.

Ćorić je rekao da i HDZ-ov program predviđa povećavanje ulaganja u drugi stup. 'Ono što je problem je da u ovakvom kombiniranom sustavu ne funkcioniramo dobro jer prve prave mirovine iz drugog stupa dolaze tek 2027. Naš cilj je micati omjer u željenom smjeru (za drugi stup s pet na šest posto, a za prvi stup s 15 na 14 posto).

U raspravi o upravljanju javnim poduzećima Maletić je naglasila da tu treba postaviti jasne ciljeve i rezultate i onda dovesti sposobne ljude koji će to znati provesti.

Hajdaš Dončić replicirao ističući da su ciljevi kod njih bili dobro postavljeni, ali da je problem bio u plaćama menadžera koje su bile preniske u odnosu na privatni sektor.

Marić je naglasio da licitiranje s računovodstvenim podacima o dobiti nije dobro. 'Državna poduzeća trebaju se usporediti sa sličnim iz branše u međunarodnom okruženju', zaključio je Marić.