ŠPEKULATIVNA ULAGANJA

Hanfa najavila trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2019 12:26
  • Objavljeno 10.06.2019 u 12:16
Ante Žigman, predsjednik Upravnog odbora Hanfe

Ante Žigman, predsjednik Upravnog odbora Hanfe

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), radi zaštite građana razmatra mogućnost trajne zabrane prodaje binarnih opcija malim ulagateljima na području RH, a takav prijedlog uskoro će staviti u javnu raspravu, najavljuje Hanfa u ponedjeljak

Hanfa u priopćenju upozorava na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika.

"U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica www.finarix.com i www.x90.com kada su hrvatski građani ostali bez uloženih sredstava. Često se iza takvih stranica nalaze društva registrirana na tzv. egzotičnom otočju (npr. Marshallovi otoci) gdje je legalnost ili reguliranost poslovanja upitna", kažu u Hanfi.

Napominju da su CFD-ovi i binarne opcije izrazito složeni proizvodi namijenjeni isključivo špekulativnom trgovanju te da je na razini cijele Europske unije na snazi privremena zabrana trgovanja binarnim opcijama za male ulagatelje, a ograničena je, odnosno zabranjena, i prodaja određenih CFD-ova rizičnijih karakteristika.

"Navedene mjere privremenog su karaktera i njihova je primjena već nekoliko puta produljivana. U HANFA-i u ovom trenutku razmatramo mogućnost da za područje Hrvatske trajno zabranimo prodaju binarnih opcija malim ulagateljima s obzirom da nam je primarni cilj zaštita hrvatskih građana. Prijedlog ćemo uskoro staviti na javnu raspravu", najavljuje predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Ako se građanima obrate nepoznate osobe, bilo mailom, telefonski ili oni sami naiđu na internetske stranice koje nude veliku zaradu važno je provjeriti o čemu je riječ jer velika obećanja najčešće vode u prijevaru, kažu u Hanfi.

Signale za uzbunu, osim obećanja brzih i nerealnih zarada, predstavljaju i uporno i agresivno nagovaranje na trgovanje što je zakonom nedopuštena radnja. Čak ni uredno registrirane brokerske kuće ne smiju nagovarati klijente na trgovanje, obećavati zaradu, a ne smiju niti davati upute klijentu kojim točno financijskim instrumentom trgovati, osim, iznimno, ukoliko je s klijentom dogovorena usluga investicijskog savjetovanja, kažu u Hanfi.

Ako su, pak, građani dovoljno informirani te ih trgovina takvim financijskim instrumentima doista zanima, u Hanfi preporučuju da pouzdano utvrde s kime kontaktiraju i je li doista riječ o zaposleniku brokerske kuće ili o osobama koje se lažno predstavljaju kao zaposlenici, a ustvari su prodajni predstavnici društava koji poznavanjem lokalnog jezika žele lakše zadobiti povjerenje potencijalnog klijenta.

"Preporučujemo da građani u razgovoru doznaju točno ime i prezime osobe te sve kontakt podatke društva za koju pozivatelj radi te da naknadno provjere je li riječ o ovlaštenim osobama i društvima. Važno je utvrditi točan naziv društva jer se on često puta razlikuje od naziva internetske stranice koja se koristi za trgovanje. Društvo koje radi legalno i transparentno ima na svojoj internetskoj stranici jasno istaknute podatke o društvu, uključujući kontakte, te jasno navedena odobrenja nadležnog regulatora", kažu u Hanfi.

Popis domaćih i inozemnih brokerskih kuća koje su ovlaštene pružati usluge trgovanja na području RH dostupne su beskplatno putem Hanfinih internetskih stranica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!