PROGOVORIO ANTEŠIĆ

Hajdašev zamjenik ne nudi ostavku

24.09.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Zdenko Antešić, zamjenik ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, za kojeg se otkrilo da se umirovio na jedan dan kako bi osigurao povlaštenu mirovinu, nije još razmišljao o ostavci. To mu nije niti sugerirao nadređeni ministar, a o mišljenjenje bi mu eventualno mogao promijeniti razgovor s premijerom koji je u New Yorku

Hajdaš nema ovlasti za smjenu Antešića

'Ministar je danas razgovarao s Antešićem i ponovio mu je svoj stav da iako pravno nije pogriješio, njegova odluka je moralno i etički upitna. Ministar nema ovlasti da imenuje ili razrješuje svoje zamjenike, jer je to u ovlasti Vlade', odgovorili su tportalu iz Hajdašovog ministarstva, napominjući da je riječ o naslijeđenom kadru, bivšeg ministra Zlatka Komadine.

'Nisam dosad razmišljao o ostavci, ali više ću moći reći nakon razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem', kazao je na konferenciji za novinare Zdenko Antešić. Branio se kako je zahtjev podnio u skladu s tada važećim zakonima, što je bilo znatno prije izbora, te da nije znao da će Kukuriku koalicija ići u izmenju zakona o povlaštenim mirovinama.

'Usporedba s onima koji su to učinili neposredno prije izmjene zakone je neprimjerena. Taj moj teret, hipoteka, dogodila se znatno prije mog angažmana u ministarstvu', rekao je Antešić.

A zašto je onda žurio u mirovinu na jedan dan, ako nije znao da će Kukuriku ukidati povlaštene mirovine? 'Htio sam se osigurati da nakon isteka staža osiguram povećanu mirovinu. Nisam u scvijetu mladosti', kazao je.

Na novinarski upit smatra li svoje jednosdevno umirovljenje nemoralnim, odgovorio je: 'Ako ćemo razgovarati o morali, to je dosta sklisko področju. Tada nisam smatra da sam pogriješio, s tadašnje pesrpektive sve se činilo okej. Nisam znao da će se mijenjati zakon, aktivirao sma mirovinu čim sam ostvario uvjete.'

Antešić smatra kako iza 'medijske histerije' svega toga stoje napadi HDZ-a s Raba i intresense skupine u koje je dirnuo otkako je došao u Ministarstvo.

Na upit je li mu ministar Hajdaš Dončić, koji je jučer izjavio kako je njegov čin nemoralan, sugerirao ostavku odgovorio je: 'Ne nije mi predlagao ostavku. Nije bilo posebnih zahtjeva. Razgovarali smo normalno i dogovorili smo konferenciju za novine da se to raščisti'

Ovako je komentirao drugu afere, koju je također objavio Večernji list, da je Grad Rab plaćao smještaj u staračkom domu njegovoj, (sada pokojnoj) tetki, a zauzvrat nije dobio obećane nekretnine: 'To je tužna obiteljska priča, radi se o istinskoj sirotinji. Njezino plaćanje odobrilo je legalno tijelo.' No nije ponudio odgovor na pitanje kako to da nije kontrolirao, ili se nije interesirao, kako se ugovor s tetkom provodi.