VELIK INTERES

Hrvatski građani do petka upisali 580 milijuna eura narodnih obveznica

26.02.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Čak 580 milijuna eura državnih obveznica upisali su građani u tri dana – do kraja radnog vremena banaka u petak, izjavio je u emisiji Točka na tjedan Petar Šimić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za poduzetništvo, gdje je gostovao i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić

'To je dokaz da smo dobro procijenili da će interes građana biti velik i uvjeren sam da će do srijede građani upisati čitav predviđeni iznos od milijardu eura, kao i da će uskoro ministar financija Primorac donijeti odluku o proširenju alokacije', izjavio je Šimić za N1.

Na pitanje smatra li da će država ponuditi više obveznica već u ovom krugu izdanja, Šimić odgovara negativno, ali smatra da će država vrlo skoro pokrenuti novo izdanje tzv. narodnih obveznica.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić replicirao je Šimiću i uvjeren je kako država neće ići u novi veći iznos narodne obveznice jer bi to bio udar na banke.

'S milijardom se možeš zaigrati, ali kad bi se izdalo 10 milijardi državnih obveznica za građane, to bi automatski značilo da banke idu u dizanje pasivne i aktivne kamatne stope i u konačnici za potrošače sve bi bilo skuplje', rekao je Hajdaš Dončić za N1.