Live Traffic

HAC ima novu aplikaciju, pogledajte kako će vam poslužiti

23.05.2024 u 13:22

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste (HAC) predstavile su u četvrtak projekt Crocodile 3 Croatia te mobilnu aplikaciju LiveTrafficHR, pomoću koje korisnici autocesta mogu u realnom vremenu dobivati informacije važne za planiranje i sigurnost putovanja

Predstavljajući mobilnu aplikaciju, Davor Bičanić iz HAC-a kazao je da se korisnici u aplikaciju mogu prijaviti jednostavno, samo putem osobnog maila.

'Cilj nam nije bio razviti samo klasičnu navigaciju, već smo napravili mobilnu aplikaciju koja objedinjuje podatke s kojima raspolažu upravitelji autocesta u Hrvatskoj', rekao je Bičanić, dodavši da su tu uz HAC još i Bina Istra i Autocesta Zagreb - Macelj (AZM).

Informacije koje služe sigurnosti prometa vozačima se dijele u realnom vremenu. Vozači uz ostalo mogu planirati putovanje i u svakom trenutku znati gdje se nalaze, dok će im se u slučaju nesreće ili loših vremenskih uvjeta na nekoj dionici prikazati obilazna ruta. Aplikacija će, također u realnom vremenu, informirati o svim radovima na cestama, meteo uvjetima i kompletnom stanju na hrvatskim autocestama.

Aplikacija je povezana i s hitnim službama putem broja 112, tako da ako, recimo, vozač naiđe na neku nesreću, nadležne službe može kontaktirati putem aplikacije.

Direktorica Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju HAC-a Marina Pintur rekla je da projekt rezultira boljim upravljanjem prometnim tokovima, boljem planiranju putovanja te pravovremenim informiranjem o izvanrednim situacijama i vremenskim nepogodama, s ciljem smanjivanja broja nesreća, smrtnih slučajeva, ozljeda i materijalnih šteta.

Navela je kako projekt 'Crocodile 3' obuhvaća sedam država EU-a: Austriju, Češku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Cipar i Hrvatsku.

'Projekt predstavlja suradnju javne uprave, upravitelja autocestama i državnim cestama te pružatelja usluga u stanju u prometu. Rezultat je visokokvalitetna usluga za putnike na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Europi', kazala je Pintur.

Dodala je da projekt vozačima omogućava da prije ili tijekom putovanja optimiziraju rutu, reagiraju na poremećaje u prometu i izbjegavaju potencijalno opasne situacije.

Vrijednost projekta je 4,89 milijuna eura od čega je 85 posto, odnosno nešto više od 4,1 milijun eura financirano sredstvima iz EU-ovih fondova.

sve osim nogometa

Učitavanje...