hac odlučio čekati

Nema sreće za hotel na Velebitu. Dok ne završi pravna bitka, ništa od novog natječaja

10.01.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste (HAC) neće raspisivati peti natječaj za odmorište Marune s pripadajućim hotelom, smještenim u blizini južnog ulaza u tunel Sveti Rok. Kako neslužbeno doznaje tportal, u HAC-u su odlučili pričekati završetak pravne bitke s bivšim vlasnikom hotela Mladenom Nekićem. Uvjereni su da će ona biti okončana u njihovu korist i tek će tad krenuti u potragu za novim koncesionarom

Nastavak je to priče koja traje od već sad daleke 2006., kada je Nekićeva tvrtka Mataš-M.N. sklopila ugovor s HAC-om o korištenju cestovnog zemljišta, odnosno odmorišta pokraj Svetog Roka.

Hotel na vrhu Velebita imena Velebitska kraljica Nekić je izgradio 2008., dok mu je cvjetao biznis proizvodnje i prodaje pršuta - mediji su mu čak dodijelili titulu 'kralja pršuta' - uz pomoć kredita Hrvatske poštanske banke (HPB), vrijednog 22,4 milijuna kuna.

Za Nekića je sve krenulo krivo kad je uslijed financijske krize propala njegova velika pršutana. Tvrtka je 2010. završila u stečaju, a ista sudbina zadesila je i njezinu sljednicu, firmu Jasen. Obje su u međuvremenu prestale postojati dok je hotel sve do danas ostao zatvoren, s time da njegovo uređenje nije dovršeno.

Iako je poslovno krahirao, Nekić je i dalje u stečajnom postupku polagao pravo na Velebitsku kraljicu. Država je s druge strane na ime dugova tvrtke Jasen u visini od 7,6 milijuna kuna odlučila oduzeti mu hotel s odmorištem.

  • +8
Hotel na odmorištu Marune Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Kako do mirnog rješenja nije došlo, početkom 2019. slučaj je završio na sudu. Sredinom prošle godine Općinski sud u Zadru donio je nepravomoćnu presudu kojom je naložio Nekiću iseljenje s posjeda i predaju vlasništva Republici Hrvatskoj. On je na to podnio žalbu i proces još uvijek traje.

U međuvremenu je HAC, bez obzira na pravosudnu bitku, pokušao pronaći novog koncesionara za odmorište Marune. Raspisana su četiri natječaja. Na prva tri nitko se nije javio, da bi na posljednji svoje ponude poslali trgovac rabljenim automobilima, zagrebački TRCZ, i firma Pag Spa Hotel, iza koje stoje kineski ulagači.

Međutim obje ponude su odbijene. Na upit tportala iz HAC-a su pojasnili da 'niti jedna ponuda nije bila potpuna u dijelu dokazivanja sposobnosti ponuditelja'. Neslužbeno, jedan od ponuditelja pao je na dokazivanju financijske sposobnosti dok drugi nije uspio uvjeriti HAC da ima dovoljno znanja i iskustva u ugostiteljskoj djelatnosti.

Prema zadnjem natječaju, koncesija bi trajala 25 godina, a koncesionar bi HAC-u trebao plaćati 4027,26 eura mjesečno. Investitor nakon sklapanja ugovora ima i obavezu da u roku od godinu i pol dovrši izgradnju prve faze objekta te pokrene djelatnost smještaja, trgovine i ugostiteljstva.

Inače, Velebitska kraljica ima tri etaže s 36 soba i restoranom koji nije u funkciji. Kako godinama u njega nije ulagano, objekt polagano propada.