RECESIJA I U 2010.

HAAB: Hrvatski BDP bi mogao pasti pet posto

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 10:30
  • Objavljeno 02.03.2009 u 11:37
Stojić1

Stojić1

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nina DJurdjevic

Prema najnovijim procjenama makroekonomskih analitičara Hypo Alpe Adria banke, hrvatski BDP će ove godine zabilježiti pad od gotovo tri posto, a recesija će se produžiti i na 2010. godinu

U najboljem slučaju pad BDP-a iznosit će dva posto, a u najgorem čak pet posto, istaknuo je Hrvoje Stojić na predstavljanju polugodišnje publikacije Macroeconomic Outlook 2009. - 2010. koja sadrži analize gospodarskih kretanja u Hrvatskoj, uključujući i kratkoročne makroekonomske izglede. Na sve veću neizvjesnost u procjeni stope rasta utječu očekivani snažan pad investicija i osobne potrošnje, kao i znatno negativniji doprinos zaliha nego lani.

U 2010. ne treba računati na oporavak gospodarstva, smatraju analitičari HAAB-a, s obzirom na produljenu potrebu svih sektora da pojačaju štednju te restrukturiraju svoje poslovne modele, uz daljnje smanjenje duga.

Očekivani porast inozemnog duga iznad 100 posto BDP-a baziraju na neambicioznoj fiskalnoj prilagodbi, povećanim troškovima refinanciranja, padu BDP-a te nešto slabijoj kuni.

Nedavna najava rebalansa je dobar signal, smatraju u HAAB-u, no potrebne su mnogo konkretnije kvantifikacije što zapravo fiskalne vlasti žele postići. Analitičari HAAB-a predviđaju da Hrvatskoj predstoji odlučnija fiskalna prilagodba, kojom bi se ponajprije razmotrilo odustajanje od prevelike proračunske potrošnje koja je napuhana u proteklim godinama na krilima ciklusa. Pritom se posebno naglašavaju preveliki izdaci za plaće državnih službenika, mirovine, zdravstvo i infrastrukturne projekte.

Želi li Vlada pomoći gospodarstvu, potrebno je smanjiti proračun najmanje 10 posto, istaknuo je Stojić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi