slučaj franak

Guverner Vujčić: 'Neugodno nas je iznenadio oglas Raiffeisen banke kojim traže PR agenciju za pritisak na Ustavni sud. Provest ćemo nadzor'

20.01.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Na novinarsko pitanje oko Raiffeisen banke i oglasa u kojem traže PR agenciju koja bi vršila pritisak na Ustavni sud guverner HNB-a Boris Vujčić odgovorio je da će provesti nadzor nad tom bankom

U pozivu Raiffeisen banke za odabir PR agencije, u kojem traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, stoji kako je jedan od zadataka te agencije i 'vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj', javlja N1, pozivajući se na Index.

Boris Vujčić potvrdio je da je vidio priču oko oglasa RBA-e. Nastavio je da su neugodno iznenađeni te da će provesti nadzor kako bi vidjeli o čemu se radi.

  • +15
Guverner HNB-a Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ranije danas oglasila se i Udruga Franak. U toj su udruzi šokirani postupanjem i načinom na koji RBA posluje na tržištu u Hrvatskoj i za sutra su najavili konferenciju za novinare na tu temu. Pozvali su DORH da se pozabavi poslovanjem ove banke.

Udruga Franak ističe da je utjecaj na pravosuđe po svim zakonima zabranjen te poziva DORH da detaljno istraži takav način poslovanja RBA, pogotovo s obzirom na vrijeme djelovanja, odnosno je li vršen utjecaj na Ustavni sud, pred kojim se odlučuje o ustavnim tužbama banaka, kao i na Vrhovni sud, koji je pokrenuo ogledni postupak i sada odlučuje o njemu.

Uz konstataciju kako nije iznenađena, ali je šokirana postupanjem i načinom na koji RBA posluje na tržištu u Hrvatskoj, Udruga Franak RBA-inu potragu za PR agencijom koja će u sklopu usluge kriznog komuniciranja vršiti pritisak na Ustavni sud, ali i na druge sudove u Republici Hrvatskoj, vidi kao 'svojevrsno priznanje da su dužnici na najboljem putu da još jednom veselo zatrube i proglase novu pobjedu'.

'Kakva to agencija može prikriti nezakonito poslovanje banaka ako su hrvatski sudovi, pa i europski sudovi, takvo poslovanje proglasili nezakonitim?!' kaže se u priopćenju te se dodaje da 'ni jedan marketinški trik neće i ne može biti dovoljan i neće zavarati suce hrvatskih i europskih sudova'.

Franak kaže kako je slobodan pozvati 'da svi koji su u mogućnosti i to žele' zatvore račun u RBA-i.

'Odabirom bilo koje druge banke ništa bitno neće se promijeniti jer sve su one u konačnici iste, ali biti dio te sramotne banke, one koja se još jednom ne boji djelovati nezakonito pa ovaj put ide toliko daleko da planira i javno raspisuje natječaj u kojem je jedna od zadaća PR agencije utjecaj na hrvatske sudove blago rečeno jest – UŽAS!' zaključuju u Franku.

  • +8
Konferencija za medije udruge Franak Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Iz RBA-e su pak Hini kazali da je natječaj za PR agenciju RBA raspisala s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka.

'Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjen doseg. U svim aktivnostima, pa tako i kod spomenutog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti', kažu u RBA-i.

Dodaje se kako 'RBA nije angažirana po spomenutoj aktivnosti, nikada nije raspravljala o tome, niti je ijedna agencija angažirana po tom pitanju'.

Napominju da se cjelokupno poslovanje RBA temelji na poštivanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske te da je uvijek bilo u skladu s njima.