DRUGAČIJE VIĐENJE

Erste banka i HUB tumače presudu Vrhovnog suda potpuno suprotno od Udruge Franak

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 17.09.2019 17:30
  • Objavljeno 17.09.2019 u 16:47
Erste banka

Erste banka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Erste banka

Povodom presude Vrhovnog suda kojom je potvrđeno da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima iz Erste banke su poručili da će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji joj stoje na raspolaganju, kako u Hrvatskoj, tako i na europskoj razini

Za razliku od Udruge Franak u Erste banci smatraju da obrazloženje presude Vrhovnog suda može upućivati na zaključak da kod CHF kredita koji su konvertirani u eurske temeljem zakonskih izmjena iz 2015. godine, ne postoji pravna osnova za ostvarivanje bilo kakvih daljnjih prava u individualnim postupcima.

'Naime, konverzijom koja je 2015. godine temeljem zakonskih izmjena provedena isključivo na trošak banaka, već je izjednačena pozicija korisnika CHF kredita s onima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u eurima', navodi se u priopćenju Erste banke.

Kada je riječ o zastarnim rokovima u Erste banci ističu da još uvijek postoji dvojba u tumačenju tih rokova. 'Naime, pitanje prekida li kolektivna tužba zastaru ili ne još uvijek nije konačno riješeno i o tome postoje različiti stavovi pravnih stručnjaka. To znači da u ovom trenutku, neovisno o ovoj odluci Vrhovnog suda, još uvijek otvoreno pitanje koji broj klijenata po ovoj osnovi ima mogućnost tužiti banku, odnosno koje vremensko razdoblje otplate kredita može biti obuhvaćeno takvom tužbom', zaključuju u Erste banci.

Iz Hrvatske udruge banka poručuju da će i druge tužene banke razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj i na europskoj razini.

"Vrhovni sud RH ovime nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu individualnih parnica. Činjenica jest da su u određenom dijelu korisnici kredita pokrenuli svoje individualne sporove do 13. lipnja ove godine i da se povodom toga pojavljuju različite pravne situacije ovisno o pojedinačnim statusima svakog korisnika kredita", ističu iz HUB-a.

U udruzi banaka također smatraju da se Vrhovni sud u toj odluci dodatno osvrnuo jedino na pitanje Zakona o potrošačkom kreditiranju tj. pravu na konverziju.

"U vezi toga Vrhovni sud RH nije ulazio u individualna prava ovom odlukom već samo načelno u pitanje da je kolektivni spor kao takav dopušten i nakon tog Zakona. Ako gledamo u cjelini rezultat kolektivnog spora moglo bi se zaključiti da je s jedne strane jasno što se postiglo tzv. Zakonom o konverziji u smjeru da je time omogućeno pravo na zamjenu valute. Sva druga pitanja ostala su otvorena u sferi individualnog prava i sudovi će morati ovisno o individualnim uvjetima i pravilima sudske procedure pojedinačno odlučivati. To samo po sebi govori da rezultati neće biti jednoznačni", ističu iz HUB-a u komentaru na odluku Vrhovnog suda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!