otvoreno

Grlić Radman: U Zagrebu se okupio čitav demokratski svijet

24.10.2022 u 23:51

Bionic
Reading

Postoji li mogućnost za postizanje mira u Ukrajini, čak i nakon što je Kremlj upozorio da bi sukob mogao eskalirati? Koja država ima "kapacitet povjerenja" obiju strana za početak pregovora? Kao uvjet za zaštitu Europe i svijeta od nasilja nužno je privesti pravdi počinitelje ratnih zločina počinjenih u ruskoj agresiji

Sa zagrebačkog Međunarodnog summita krimske platforme bit će poslana jasna politička poruka o važnosti poštovanja međunarodnog prava i potpore Ukrajini u nastojanjima da sačuva svoje granice.

O značaju ovog skupa večeras su Otvorenom HRT-a razgovaralii gosti: Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova; dr. sc. Vesna Škare-Ožbolt, bivša savjetnica predsjednika Franje Tuđmana za politička pitanja i bivša ministrica pravosuđa te dr. sc. Ljubo Runjić, Veleučilište u Šibeniku.

Grlić Radman: Demokratski svijet ulaže velike napore kako bi se zaustavila kriza u Ukrajini

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, kaže kako Krimska platforma dobiva jenu novu dimenziju i jednu novu dinamiku.

- Vi ste upravo vidjeli da se u Zagrebu danas i sutra okuplja čitav demokratski svijet koji ulaže velike napore kako bi se zaustavila kriza u Ukrajini. Osudili smo rusku invaziju na Ukrajinu, pokazali smo solidarnost i svu moguću pomoć prema Ukrajini. Ovdje se želi stvoriti još jači međunarodni pritisak na Rusiju, osuditi njezine zločine koje je počinila i ocrtati parametre međunarodne politike koja bi išla prema okončanju ove situacije. Ovdje smo svi suglasni u tome da je Krim dio Ukraine te da se međunarodno pravo treba poštovati, poručio je ministar Grlić Radman.

Škare-Ožbolt: Za Hrvatsku ovakav skup znači afirmaciju

Dr. sc. Vesna Škare-Ožbolt, bivša savjetnica predsjednika Franje Tuđmana za politička pitanja i bivša ministrica pravosuđa, ističe kako je u pitanju veliki događaj i za hrvatski parlament i za međunarodnu politiku.

- Ovo je veliki događaj i za hrvatski parlament i za međunarodnu politiku. Za Hrvatsku ovakav skup znači afirmaciju. Hrvatska je na neki način i najbolji domaćin jer razumije sve te odnose, posebno jer su neke situacije vrlo slične, rekla je Škaro Ožbolt.

Runjić: Ruska agresija na Ukrajinu predstavlja brutalno kršenje međunarodnoga prava

Dr. sc. Ljubo Runjić, s Veleučilišta u Šibeniku, objašnjava kako ruska agresija na Ukrajinu predstavlja brutalno kršenje međunarodnoga prava.

- S međunarodno-pravnog aspekta izuzetno je bitno da je na ovoj Krimskoj platformi došla osuda ruske agresije koja predstavlja brutalno kršenje međunarodnoga prava, a također će se pozvati i na kažnjavanje odgovornih koji su naredili agresiju na jednu suverenu državu. Tim se šalje jasna poruka čitavome svijetu da postoji i dalje ustrajnost u osudi ruske agresije, ustrajnost u nepriznavanju aneksije Krima ali i ovih kvazi referenduma kojima smo svjedočili prije nekoliko tjedana. Ti referendumi nisu u skladu s međunarodnim pravom i Rusija ne može tako proširivati svoje područje izvan svojih granica, naglasio je Runjić.

Škare Ožbolt: Mirna reintegracija Podunavlja je jedina uspješna mirovna misija u svijetu

Škare Ožbolt je objasnila koje su sličnosti i razlike između situacije u Ukrajini i one koju je naša zemlja prošla tijekom i poslije Domovinskoga rata.

  • +12
Večera krimske platforme Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

- Počnimo od razlika - kada je došlo do rata u Hrvatskoj, Hrvatska tada nije bila međunarodno priznata, nije bila subjekt međunarodnog prava u to vrijeme i situacija je bila puno teža za nas. Imali smo embargo na oružje, nije nam dana mogućnost da se branimo. Ukrajina evo ima praktički slobodne ruke i svu pomoć ovoga svijeta da se obrani. To su velike razlike. Mi smo tada tražili osnivanje Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju, možda je i sutra prilika da Ukrajina učini isto, da se krene u uspostavu mira, da se zaustave ratna djelovanja, posebno Rusije, i da se pokrene Međunarodna konferencija o Ukrajini, da se otvori ta paket razgovora i da se zaustavi rat pred ovu zimu. To su naša iskustva, mi smo prvo iscrpli sve moguće pregovore, a kad oni nisu uspjeli pokrenuli smo ratne operacije. Naša mirna reintegracija Podunavlja je jedina uspješna mirovna misija u svijetu i dan danas 100- postotno uspjela misija, rekla je Škare Ožbolt.

Runjić: Sud je izdao privremenu zabranu vojne akcije koju su Rusi ignorirali

Runjić je poručio da je potrebno razlučiti odgovornost pojedinaca za počinjene zločine od procesuiranja Rusije kao agresora.

- To je jedino moguće pred Međunarodnim sudom pravde i za to treba suglasnost Rusije. Jedina je iznimka Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine na temelju kojeg je Ukrajina bez pristanka Rusije pokrenula postupak jer ta konvencija to predviđa. Rusi su cijelu ovu akciju pokrenuli na temelju tvrdnje da Ukrajinci vrše genocid u Luhansku, odnosno Donjecku. Svrha je da sud dokaže da nije bilo genocida i da je cijela ova vojna operacija, odnosno agresija pravno neutemeljena. Sud je čak i izdao privremenu zabranu vojne akcije koju su Rusi ignorirali. Druga je mogućnost procesuiranje pojedinaca od Putina na dolje na Međunarodnom kaznenom sudu, ali Rusija nije članica toga suda, a da bi se sudilo optuženi mora biti prisutan suđenju, nije moguće suđenje u odsutnosti, objasnio je Runjić dodavši da je glavni tužitelj Međunarodnog suda rekao da postoje jasne indicije da su počinjeni ratni zločini.

Grlić Radman: Ovaj svijet je jedino održiv ako se poštuje međunarodno pravo

Ministar Goran Grlić Radman kaže kako sve ovisi o tome koliko će biti volje i želje da se odgovorni privedu sudu pravde.

- Uvijek se kaže da je pravda spora ali dostižna. Sve ovisi o tome koliko će biti volje i želje da se odgovorni privedu sudu pravde. A mislim da će biti. Institucije moraju raditi, mislim da je to u interesu je javnosti ali i budućnosti svjetskoga poretka - kakve institucije želimo imati, u što želimo vjerovati i što želimo ostaviti za nove generacije. Jer kažem, ovaj svijet je jedino održiv ako se poštuje međunarodno pravo, ako se zločinci kazne i moramo težiti tome, poručio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.