napadaju rovinj

Građevinski bum pod Marjanom: Provjerili smo tko će sve graditi hotele u Splitu

07.01.2024 u 06:52

Bionic
Reading

Turističku 2023. godinu Split je završio s nešto manje od milijun dolazaka i 3,4 milijuna noćenja, čime je nastavio ubrzano se približavati statistikama donedavno neprikosnovenih Rovinja, Dubrovnika, Poreča i Umaga, u odnosu na koje je do prije nekoliko godina dramatično zaostajao

Podaci pokazuju da je ukupna sezona u brojkama znatno bolja od prethodne, ali i nešto bolja od rekordne 2019. godine - s time da je u samoj špici ljeta zabilježena stagnacija, a u predsezoni i posezoni povećan broj dolazaka.

Drugi najveći grad u državi u ovom trenutku raspolaže s točno 37.617 turističkih kreveta, no od toga čak 25.000 njih otpada na 'objekte u domaćinstvu', odnosno apartmane, te još 6270 na 'ostale vrste smještaja' - dok se u ukupno 59 hotela nalazi tek 5241 postelja ili oko 14 posto. Premda je to dvostruko više nego prije pet ili šest godina, i dalje je evidentno premalo, što pokazuju drugi statistički podaci.

Split je, primjerice, grad koji je zabilježio najveći broj noćenja u privatnom smještaju u državi, a po onima u hotelima jedva se ugurao u hrvatskih 'top 10', naprosto zato što je potražnja još uvijek puno veća od ponude.

Nakon zatišja u doba pandemije koronavirusa ove godine s radom su započela dva nova gradska hotela - manji Cora i Marriott, jedan od najvećih te smješten u najvišem neboderu u Hrvatskoj - no intenzivirala su se i nova ulaganja. Po gruboj procjeni tportala, u iduće dvije do tri godine Split će dobiti najmanje 1500 do 2000 novih hotelskih kreveta.

  • +6
Splitski Westgate Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Najznačajnija i svakako najzanimljivija investicija jest obnova hotela Marjan u samom srcu grada, na Zapadnoj obali: tvrtka Maistra iz sastava rovinjske Adris grupe upravo uklanja ostatke objekta starog šest desetljeća i ondje će za više od 100 milijuna eura izgraditi novi hotel koji će, po projektu arhitekata iz 3LHD-a, biti reinterpretacija starog projekta Lovre Perkovića, uključujući prepoznatljivi toranj iste visine i etažu manje.

Novi Marjan imat će pet zvjezdica i 285 soba s petstotinjak postelja, a njegovo otvaranje - predviđeno za početak 2026. godine - zapravo će označiti simboličan ulazak Splita u novu fazu turističkog razvoja, s većom kvalitetom i većom dodanom vrijednosti. Cinici će reći da je veće cijene već odavno dosegao.

'Najviše nam je gostiju stiglo iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Njemačke, Francuske, Poljske, Australije, Kanade, Nizozemske, Španjolske i Belgije', otkriva za tportal direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić, potvrđujući da ova struktura ukazuje na goste više platežne moći u odnosu na ostatak države, izuzev Dubrovnika.

  • +2
Bageri na najvišoj etaži gradilišta hotela Marjan Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dok se na Zapadnoj obali bageri pripremaju ustupiti mjesto dizalicama, tik uz kultnu plažu Bačvice upravo se otvara još jedno gradilište: potvrđeno je da vlasnik trgovačkog lanca Tommy Tomislav Mamić započinje s realizacijom projekta Vila Rosina, odnosno kompleksa s četiri zvjezdice koji će imati 73 smještajne jedinice s oko 150 kreveta. Rok za njegov dovršetak također je početak 2026. godine.

Nakon što su upravo na Bačvicama posljednjih godina izgrađena dva hotela - jedan koji je istodobno dobio nagrade zbog dizajna i kritike zbog neuklapanja u skladnu vizuru ovog kvarta, a drugi je dobio etažu 'viška' i zbog toga poslao vlasnike, projektante i urbaniste u pritvor - Vila Rosina izazvala je popriličnu dozu podozrenja u javnosti.

Projekt Vile Rosina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tommy

Po arhitektonskom natječaju, koji je proveden još 2009. godine, trebao ju je graditi Željko Kerum, no prodao je zemljište Marini Wallner, poduzetnici koja također nije uspjela u tome i preprodala ga je Mamiću još 2016. godine. On je nedavno od gradonačelnika Ivice Puljka uspio dobiti suglasnost za izmjenu projekta - kojom će, navodno, ukupni gabariti objekta ipak biti ponešto smanjeni u odnosu na originalno rješenje - pa je na osnovi toga izdana konačna građevinska dozvola i prijavljen je početak radova.

Objekt koji se zapravo naziva Vila Rosina bit će konzerviran i obnovljen, a oko njega bit će izgrađen hotelski kompleks.

U neposrednoj blizini nešto manji hotel planira graditi i poduzetnik Josip Komar, inače investitor Marriotta i cijelog kompleksa s najvišim neboderom u državi. Radit će se po projektu još iz 2007. godine i, kako su nam potvrdili u splitskoj gradskoj upravi, za ovu investiciju također su izdane sve dozvole. Sam Komar za tportal je najavio da je upravo u fazi odabira izvođača radova i očekuje da će s njima započeti raditi u idućih mjesec ili dva.

Sve 'papirnate' pretpostavke ispunjene su i za gradnju novog splitskog hotela na Žnjanu, tik uz plažu koja se upravo temeljito uređuje u projektu vrijednom čak 45 milijuna eura i predstavljat će najveću kupališnu zonu na istočnoj obali Jadrana. U ovom slučaju investitori su tvrtka MPPD s partnerima iz Calgaryja i Praga, a gradit će hotel pod brendom Mövenpick globalne grupacije Accor sa 156 soba i otprilike dvostruko toliko kreveta.

Sam početak radova bio je najavljen za jesen prošle godine, a po neslužbenim informacijama, to bi se uskoro trebalo i dogoditi.

Uz navedene investicije, u Splitu se u idućem razdoblju priprema još najmanje njih nekoliko, od kojih svakako valja izdvojiti najavljenu obnovu i ponovno otvaranje 148 godina starog Bellevuea na Prokurativama, simbola grada u kojemu su svojedobno odsjedali svjetski poznati književnici i nobelovci te koji se pojavio na prvoj hrvatskoj razglednici još davne 1880. godine, a imao je i važnu scensku ulogu u kultnoj seriji 'Velo misto'.

Njega je na sudskoj dražbi lani za 14 milijuna eura kupio njemački poduzetnik Klaus Alex Birkenstock, inače i vlasnik obližnjeg hotela Ambasador. Iz izvora bliskih investitoru tportal doznaje da se trenutno razmatraju opcije i modaliteti obnove, kao i budućeg rada hotela na vjerojatno najprestižnijoj splitskoj lokaciji, a potrebno je do kraja riješiti vlasničke odnose jer njegov vrlo mali dio i dalje je upisan kao gradsko, odnosno državno vlasništvo. Bez sumnje, novi Bellevue bit će jedan od prepoznatljivih i najluksuznijih splitskih hotela.

Hotel Bellevue Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Turistička investicija se navodno priprema i oko obližnje točno stotinu godina stare palače, nekadašnjeg sjedišta Splitske banke koje je prije dvije godine prodano vlasniku Exportdrva Boleslawu Kulagi, no o njoj zasad nema konkretnih informacija. U hotel se trebala prenamijeniti čak i palača u kojoj se nalazi dalmatinsko sjedište Hrvatske gospodarske komore, o čemu je tportal pisao, no doznajemo da je natječaj propao i sada se i u ovom slučaju 'razmatraju opcije'.