iznenađenje ili...?

Istraživanje pokazalo gdje najbolje žive njemački penzioneri, rezultati su začudili mnoge

04.01.2024 u 19:22

Bionic
Reading

Novo istraživanje pokazalo je da umirovljenici bolje žive na istoku nego na zapadu Njemačke, odnosno da im je kupovna moć ondje puno veća

Prema tek objavljenim rezultatima istraživanja Instituta Prognos, njemačkim umirovljenicima najjeftiniji je život u gradu Geri na istoku države. Najnižu kupovnu moć imaju pak oni u razvijenijim dijelovima zemlje, na zapadu i jugu, posebno u Bavarskoj.

Ekonomisti koji su proveli istraživanje ispitivali su odnos mirovina i cijena najma u 400 njemačkih okruga i gradova u razdoblju od 2013. do 2021. Rezultat je jasan - umirovljenici izrazito jeftino žive u istočnoj Njemačkoj jer su tamo mirovine relativno visoke, a troškovi života niski.

Od 2021. uslijed inflacije diljem zemlje porasli su i troškovi, ali i mirovine. U istočnonjemačkom gradu Geri prosječna mjesečna kupovna moć umirovljenika od 1437 eura bila je znatno iznad nacionalnog prosjeka od 1036 eura. Nakon Gere, najbolju kupovnu moć imaju umirovljenici u ove četiri istočnonjemačke općine: Chemnitz, Cottbus, Görlitz i Spree-Neisse.

Njemački gradovi Izvor: Profimedia / Autor: Oliver Wintzen / robertharding / Profimedia

Situacija je obrnuta u Bavarskoj. Rast mirovina, pokazuje studija, nije pratio izrazito velik rast troškova.

Tri od pet općina u kojima su umirovljenici imali najnižu kupovnu moć nalazi se u ovoj saveznoj pokrajini na jugu zemlje: Berchtesgadener Land, Garmisch-Partenkirchen i Regensburg, gdje je ona iznosila 862 eura. Ipak, najnižu kupovnu moć imali su u okrugu Eifel u Rheinland-Pfalzu, gdje je ona iznosila 856 eura.