SVE VEĆI RAČUNI

Građani šokirani velikim poskupljenjem plina: Rata mi je s 900 skočila na 2100 kuna!

28.04.2022 u 10:08

Bionic
Reading

Građanima stižu bitno veći računi za plin, a Plinara tvrdi da je razlog neočitavanje brojila, piše u četvrtak Večernji list

Muke po plinu za poduzetnike završile su, barem djelomično, nakon što je Hera prošlog mjeseca zaključila da onima koji su račune platili po cijeni formiranoj prije poskupljenja Gradska plinara – Opskrba plin ne smije isključiti, a oni slobodno mogu promijeniti opskrbljivača čak i ako su trenutačno još dužni.

Uplatnice su sada dobili i građani, koji već mjesecima strahuju od najavljenog poskupljenja cijena od 1. travnja, a odmah su nam javili da im pesimizam nije bio neopravdan, navodi dnevnik.

"Za travanj akontacijska mi je rata 900 kuna, a sveukupni ceh za tri prethodna mjeseca bio je 2100 kuna", požalila se čitateljica čiji su podaci poznati redakciji. Još jedna primjedba stigla je od čitatelja koji je lanjskog svibnja potrošnju plina platio 300 kuna, a sad mu je Gradska plinara Zagreb poslala uplatnicu na 1200 kuna.

U Gradskoj plinari Zagreb kažu da su veći iznosi na uplatnicama itekako mogući, ali razlog je - očitanje stanja brojila.

"Ljudi, u pravilu, ne očitavaju brojila ili to rade vrlo rijetko. Mi šaljemo uplatnice s procjenom potrošnje koja se formira s obzirom na prošlogodišnju potrošnju, ali kako ne znamo, zapravo, odgovara li ta procjena stvarnom stanju, kad ono stigne, stvori se razlika", objašnjavaju u Gradskoj plinari Zagreb situaciju koja je, zapravo, vrlo jednostavna.

Uplatnice za plin dolaze unaprijed i korisnici plaćaju po njima. Nakon što jave stanje brojila, u Plinari vide jesu li ljudi svojim dotadašnjim uplatama “pokrili” potrošnju ili nisu. Ako nisu, dolazi veći račun, ako jesu, dolazi manji, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.