Popijač već otišao

Gotovo je: Petrokemija više nije državna tvrtka, novi vlasnici su Ina i PPD

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 31.10.2018 13:20
  • Objavljeno 31.10.2018 u 12:43
Kutinska Petrokemija

Kutinska Petrokemija

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

INA i Prvo plinarsko društvo (PPD) potpisali su s državnim Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije. Tvrtke su uplatile ukupno 300 milijuna kuna za 30 milijuna dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna, nakon čega će postati većinski vlasnici Petrokemije s udjelom većim od 50 posto te pripadajućim upravljačkim pravima.

'Transakcija je provedena kroz partnersko društvo PPD-a i Ine – Terra mineralna gnojiva (TMG), koje će poslovati u skladu s potpisanim dioničarskim ugovorom. Na ovaj način izbjegnut je stečaj Petrokemije, a takvu su odluku jednoglasno podržali predstavnici dvaju najvećih dioničara u Nadzornom odboru Ine', priopćeno je iz Ine.

Šef Ine Sandor Fasimon, rekao kako je Ina još jednom dokazala kako je stabilan i pouzdan partner Petrokemije, kao i cijelog hrvatskog gospodarstva te lokalne zajednice. 'Zajedno s našim partnerima možemo osigurati održivi i tržišno orijentirani razvoj poslovanja Petrokemije, na korist kompaniji i gospodarstvu', rekao je.

Na njega se nadovezao i šef PPD-a, Pavao Vujnovac koji je rekao: 'Posljednjih je godina PPD značajno doprinosio održanju proizvodnje u Petrokemiji. Potpisom ugovora o dokapitalizaciji i provedbom ove transakcije, tome smo, unatoč svim poteškoćama, ostali dosljedni. Kao hrvatska tvrtka spremni smo uložiti svoje znanje i kapital u najboljem interesu Petrokemije i Kutine, a time i hrvatskog gospodarstva kojem je neophodan tehnološki i poslovni razvoj. Vjerujemo da ćemo u suradnji s našim partnerima osigurati dugoročnu opstojnost Petrokemije'.

Podsjetimo, Petrokemija je objavila javni poziv za dokapitalizaciju u kojem je tražila nove strateške partnere. Knjiga upisa dionica trebala je biti otvorena je još danas do 16.30, no Uprava je zaključila izdanje ne čekajući istek roka. Država je svoja potraživanja od Petrokemije pretvorila u temeljni kapital.

Odmah po zaključenju, na Zagrebačkoj burzi priopćeno je kako Nadzorni odbor donio odluku o sporazumnom prekidu mandata sadašnjem šefu Uprave Đuri Popijaču i članu Uprave Davoru Žmegaću. Žmegač pritom ostaje u Petrokemiji i to kao novi šef Uprave, a za članove se postavljaju Krešimir Rendeli, Goran Pleše, i Peter Suba. Isto, danas je sastaje i Glavna skupšina na kojoj će se birati i novi članovi Nadzornog odbora.

Samo u prvih devet mjeseci ove godine, Petrokemija je izgubila 340 milijuna kuna. Ukupni prihodi Petrokemije u tom su razdoblju dosegnuli 1,26 milijardi kuna, što je 12,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Petrokemija je pritom ostvarila 31 posto prihoda na domaćem tržištu, 64 posto u izvozu, dok su financijski i ostali prihodi činili 5 posto ukupnih prihoda. Ukupni rashodi, pak, povećani su dva posto i iznose 1,6 milijardi kuna.

U strukturi ukupnih rashoda dominantnih 75 posto čine troškovi sirovina, materijala i energije, troškovi osoblja činili su 9 posto, dok svi ostali troškovi čine 16 posto. Zbog specifične situacije s vrijednosnim usklađivanjem cijene emisijskih jedinica za CO2 (EUA), koja je u prvih devet mjeseci porasla 161,4 posto i kreirala dodatnih 91,8 milijuna kuna troškova, udjel financijskih rashoda porastao je na neuobičajeno visokih 9 posto, navodi se u izvješću.

  • +14
  • +11

Petrokemija Kutina

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!