kreće dokapitalizacija

Horvat: Petrokemija ima šanse, zainteresirala je financijski i poslovni sektor

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2018 09:52
  • Objavljeno 15.10.2018 u 09:51
Darko Horvat

Darko Horvat

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak je kazao da financijski i poslovni sektor, mirovinski fondovi i neka javna poduzeća žele participirati u dokapitalizaciji Petrokemije, ali da će svoju ozbiljnost pokazati kada ih se pozove na uplatu.

"U zadnja tri mjeseca intenzivnih razgovara svoj interes za Petrokemiju iskazali su financijski sektor, privatni poslovni sektor i mirovinski fondovi i neka javna poduzeća", kazao je Horvat u emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija.

Smatra da žele participaciju u Petrokemiji jer "vide da bi iz Petrokemije u jednom trenutku svi mogli dobiti nešto što bi tržišnim mehanizmima moglo osigurati dobit, odnosno biti jedna dohodovna kompanija”.

„Mi smo u ovom trenutku u finalizaciji svih onih uvjeta koji će dovesti do toga da se može objaviti javni poziv za uplatu i dokapitalizaciju", kazao je Horvat. Hoće li svi akteri koji su u ovom trenutku zainteresirani za Petrokemiju to i potvrditi, vidjet će se nakon javnog poziva, kazao je.

U ponedjeljak se sastaje Nadzorni odbor (NO) Petrokemije. Horvat je, kaže, s kolegama iz NO i predsjednikom Uprave Đurom Popijačem gotovo svakodnevno u kontaktu, no ne želi prejudicirati odluke NO-a. Vjeruje da će predsjednik NO-a i Popijač te odluke danas predstaviti.

„U ovom trenutku i s aspekta Petrokemije traje intenzivna komunikacaije prema Bruxellesu”, rekao je Horvat te podsjetio da je Vlada, radi čišćenja bilance i pripreme dokapitalizacije, preuzela obveze Petrokemije u iznosu od 450 milijuna kuna.

„Mi to želimo transferirati u vlasništvo. U jednom trenutku, kada se dokapitalizacijom dođe do kapitala, država će u konačnici ostati vlasnik ispod 20 posto", kaže Horvat, dodajući da će država imati jednog člana u NO, ali neće inzistirati na participaciji u Upravi.

"Dođe li do dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala kroz dokapitalizaciju i poduzmu li oni koji žele dokapitalizirati tvrtku novi ivnesticijski ciklus, koji se mora dogoditi početkom sljedeće godine, onda smatram i siguran sam da za Petrokemiju postoji perspektiva i šansa”, kazao je.

  • +14
  • +11

Petrokemija Kutina

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Počekom listopada bila je otkazana sjednica Uprave i NO-a Petrokemije zbog, kako je navedeno, spriječenosti članova NO-a. Na toj sjednici trebalo se razmatrati donošenje odluke o provođenju postupka povećanja temeljnog kapitala ulozima u pravima, ulozima u novcu te utvrđivanju pravila alokacije novih redovnih dionica.

Naime, dioničari Petrokemije su na glavnoj skupštini 9. srpnja donijeli odluke o pokriću lanjskog gubitka, kao i odluku o povećanju temeljnog kapitala do najviše 450 milijuna kuna uplatom u novcu i izdavanjem novih dionica.

Inače, u svibnju je Ina izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom (PPD).

Krajem rujna, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je koncentraciju kojom bi Ina i PPD ulaganjem u dokapitalizaciju kutinske tvrtke, a putem društva posebne namjene Terra mineralna gnojiva (TMG), neizravno stekli zajedničku kontrolu nad kutinskom tvrtkom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!