POPIJAČ UVJEREN

Petrokemija od jeseni s novim strateškim partnerom

26.04.2018 u 15:47

Bionic
Reading

Kutinska Petrokemija je na prekretnici i pred njom je najvažniji zadatak restrukturiranja i modernizacije kroz dokapitalizaciju, očekujemo da Vlada s potencijalnim partnerima dovrši pregovore u najskorije vrijeme te da od jeseni krenemo u novom okruženju i s partnerima uključenim u život tvrtke, istaknuo je u četvrtak predsjednik Uprave te tvrtke Đuro Popijač

"Aktivnosti restrukturiranja kroz traženje strateškog partnera počeli smo još sredinom prošle godine, kada je u našoj kompaniji boravilo stotinjak stručnjaka iz 12 kompanija koji su snimali kompaniju sa svih aspekata. Nakon ponuda, sada je stvar države kao vlasnika da s potencijalnim partnerima dovrši konkretne pregovore i međusobne uvjete i očekivanja koji koji će osigurati da kompanija zaista doživi sljedećih 50 godina. Očekujemo da taj proces u najskorije vrijeme bude izdefiniran, da se završi, da od jeseni krenemo u novom okruženju, oslobođeni od stalnog pritiska i neizvjesnosti, i zajedno s partnerima koji će biti uključeni u život Petrokemije", rekao je Popijač, koji je s predstavnicima tvrtke Agrivi potpisao sporazum o suradnji na izgradnji digitalne platforme za potrebe Petrokemije u procesima terenskih ispitivanja i primjene proizvoda.

Podsjećajući da se postupak dokapitalizacije vodi u suradnji s Vladom, Popijač je poručio kako vjeruje da će i Petrokemija i država svoje zadaće obaviti na vrijeme.

Na upit bi li Ina, koja je i proizvođač plina, glavnog energenta i sirovine u proizvodnji mineralnih gnojiva, bila poželjni strateški partner Petrokemiji, Popijač je odgovorio kako je kutinska tvrtka i nastala kao dio petrokemijskog sustava Ine te da su i mnogim konkurentnim kompanijama suvlasnici naftne kompanije. Bez obzira na vlasništvo kapitala, važno je da onaj tko uđe u Petrokemiju izgrađuje kompaniju, investira, nasljeđuje i razvija trendove, poručio je.

Čelnik Petrokemije istaknuo je da je tvrtka prošle godine na tržište plasirala 1,2 milijuna tona gnojiva te će i dalje svoje kupce redovito opskrbljivati.

Hrvatska ima svoje potencijale u nekoliko ključnih grana, a poljoprivreda je svakako jedna od njih. Do 2050. godine potrebe za hranom u svijetu će se povećati za 60 posto, a bez korištenja mineralnih gnojiva ta se proizvodnja neće moći ostvariti, rekao je Popijač.

Istaknuo je kako kutinski proizvođač mineralnih gnojiva, uz restrukturiranje, istodobno mora tehnološki biti ispred konkurencije, a ne hvatati za njom korak.

  • +16
Petrokemija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kao korak u modernizaciji u kutinskoj tvrtki ističu i danas potpisani sporazum s tvrtkom Agrivi o međusobnoj suradnju u izgradnji digitalne platforme za potrebe Petrokemije, a rezultat te suradnje trebala bi biti modernizacija proizvodnje mineralnih gnojiva te unapređenje njihove primjene.

S osnivačem i direktorom tvrtke Agrivi Matijom Žuljem sporazum su potpisali Popijač i član Uprave Petrokemije Davor Žmegač.

Suradnja će biti dugoročna, preuzet ćemo njihova softverska rješenja i znanja i dati ih svojim krajnjim korisnicima, istaknuo je Žmegač.

Direktor tvrtke Agrivi istaknuo je kako im je cilj da Petrokemija stekne prednost i bude korak ispred konkurencije. "Naša uloga pri tome je da budemo medijator koji će znanje koje Petrokemija ima brzo prenijeti poljoprivrednicima, što će im pomoći da povećaju prinose i poboljšaju svoju proizvodnju", rekao je Žulj.

Agrivi je tvrtka specijalizirana za izradu softvera za vođenje poljoprivredne proizvodnje, terenska ispitivanja i primjenu proizvoda. Tvrtka je među ostalim osvojila prvo mjesto na Svjetskom natjecanju startupova 2014. godine, a već ima mnoge korisnike u 150 zemalja svijeta.