RAST TROŠARINA

Gorivo odletjelo u nebo: Spremnik skuplji čak 28 kn!

Bionic
Reading

Gorivo je poskupilo najviše u povijesti. Kada se zbroji rast cijena zbog trošarina u subotu i skok u utorak, riječ je o najvećem poskupljenju goriva ikada. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra Eurosupera 95 poskupila je 32 lipe, čime ukupno poskupljenje iznosi 57 lipa u posljednja četiri dana. Cijena se kreće između 10,14 i 10,15 kuna ovisno o komapniji. Ovo je ujedno i najvišta cijena ove vrste goriva od početka studenoga prošle godine. Prosječni spremnik od 50 litara u utorak skuplji za čak 28,5 kuna u odnosu na prošli tjedan

Litra Eurodizela u utorak je poskupila između 29 i 32 lipe, ovisno o kompaniji i sada se prodaje između 9,37 i 9,40 kuna. U posljednja četiri dana litra ove vrste goriva poskupila je ukupno 55 lipa, čime je prosječni spremnik od 50 litara skuplji čak 27,5 kuna. Prema informacijama portala cijenegoriva.info ovo je ujedno i najviša cijena Eurodizela od kraja studenoga prošle godine.

S druge strane, na sveopće veselje vozača koji koriste autoplin, ova vrsta goriva opet je jeftinija, šesti tjedan zaredom, i to za dvije lipe. U posljednjih šest tjedana, spremnik od 50 litara ove vrste goriva pojeftinio je ukupno 43,5 kuna.

S obzirom na to da je u posljednja dva tjedna cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (iako nije važna za određivanje cijene u Hrvatskoj, važna je ona s Mediteranskog tržište, ali određuje smjer kretanja) porasla za oko 15 posto, a bazna cijena benzina u Hrvatskoj u istom razdoblju za oko šest posto može se očekivati nastavak rasta cijena goriva i u idućim tjednima.

No, ne smije se zaboraviti ni činjenica da je turistička sezona pred vratima, što znači stotine tisuća automobila više koji će doći u Hrvatsku i barem jednom natočiti gorivo. Budući da će u tom razdoblju porasti potražnja za gorivom, a imajući na umu da se najavljuje nastavak jačanja dolara prema kuni, a nastavak rast cijena nafte na svjetskim tržištima nije nemogući, postoji velika vjerojatnost da bi u ljetnim mjesecima mogli svjedočiti cijeni litre benzina od 11 kuna, a litre eurodizela više od 10 kuna, kao i u srpnju prošle godine.