državna statistika

U siječnju više turističkih dolazaka, a manje noćenja nego lani

13.03.2024 u 11:42

Bionic
Reading

U ovogodišnjem siječnju u Hrvatskoj je ostvarena 231 tisuća turističkih dolazaka i 594 tisuće noćenja turista u komercijalnim smještajnim objektima, što je jedan posto više dolazaka i 1,2 posto manje noćenja u odnosu na siječanj prošle godine, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku

Od ukupno ostvarenih 594 tisuće noćenja, 42 posto ostvarili su domaći turisti, a 58 posto strani.

Turisti iz Slovenije ostvarili su najviše noćenja stranih turista i to 47 tisuća noćenja ili 14 posto ukupno ostvarenih noćenja stranih turista. Slijede noćenja turista iz Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Zagreb ostvario je najviše noćenja turista u prvom ovogodišnjemu mjesecu, i to 133 tisuće, što je 22 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Najviše noćenja stranih turista u Zagrebu ostvarili su turisti iz Italije, Njemačke , Bosne i Hercegovine, Srbije i SAD-a. Nakon Zagreba, županije s najviše ostvarenih noćenja su Istarska i Primorsko-goranska.

U skupini Hoteli i sličan smještaj u siječnju 2024. ostvareno je najviše noćenja turista, i to 370 tisuća, što je 62 posto od ukupno ostvarenih noćenja. Slijede odmaralištia i slični objekti za kraći odmor s 202 tisuće noćenja, što je 34 posto od ukupno ostvarenih noćenja.