jačanje suradnje

Podravka će kooperantima podijeliti 12 milijuna presadnica rajčica, evo kada kreću

13.03.2024 u 12:14

Bionic
Reading

Podravka će u travnju započeti s podjelom oko 12 milijuna presadnica rajčice, a u projekt će biti uključeni svi kooperanti s kojima kompanija ima ugovorenu suradnju, izvijestili su u srijedu iz Podravke

Podjela će, kako navode, biti planirana na kreditiranoj bazi, kao i prilikom podjele ostalih repromaterijala, poput gnojiva i sjemena.

Od 12 milijuna presadnica očekuje se urod od oko 22 tisuće tona rajčice.

Iz Podravke podsjećaju da su lani započeli sa strategijom povećanja vlastite poljoprivredne proizvodnje, kao i revitalizacije kooperantske suradnje, što dodatni zamah poprima i u 2024. godini.

"Ove godine očekujemo rast broja kooperanata i proizvodnje, pogotovo kod povrtnih kultura", kazao je član Uprave Podravke u čijoj je nadležnosti i sektor Poljoprivrede Ivan Ostojić navodeći kako je Podravka već potpisala većinu ovogodišnjih ugovora s proizvođačima.

Trenutno ima više od 200 kooperanata i dobavljača, od čega je stotinjak proizvođača povrtnih kultura, rekao je napominjući kako očekuju i 60-tak novih kooperanata, čime će se broj onih koji proizvode rajčicu popeti na gotovo sto.

Trenutno su najzastupljenije županije u kojima Podravka ima kooperaciju Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Istarska, a plan za ovu godinu uključuje i dodatna širenja.

Poseban fokus, kako su kazali iz Podravke, stavit će se na povrtne kulture.

Ostojić napominje kako ove godine planiraju dodatno jačanje kooperacije te kako je interes za suradnju u stalnom porastu. Potkrepljuje to podacima da je u odnosu na prošlu godinu u 2024. već do sada broj kooperanata koji obrađuju povrtne kulture rastao za više od sto posto, dok je ukupni broj kooperanata veći za četvrtinu.

"Očekujemo da će se ta brojka još povećavati, jer smo intenzivirali komunikaciju s poljoprivrednicima upravo u ovim područjima“, rekao je Ostojić.

U sklopu suradnje Podravka kooperantima osigurava siguran otkup proizvoda i naplatu, a kroz dobro uhodani i stručno vođeni kooperantski model omogućuje se, između ostalog, i zajednička nabavka kvalitetnijih inputa (zaštitna sredstva, sadni materijali), osiguravaju se suvremena agrotehnička znanja, transfer tehnologije te certificiranje i uvođenje sustava kvalitete koji su od posebne važnosti kroz nove poljoprivredne politike EU.

Iz Podravke podsjećaju da su 2023. odlučili preradu industrijske rajčice preseliti iz Istre na kontinent, s obzirom da dosadašnja lokacija više nije pogodna za nastavak rada tvornice te nakon 1. siječnja 2024. u njoj više nije moguće obavljati preradu rajčice.

Nakon detaljnih analiza i razmatranja mogućih opcija, odlučeno je da će prerada biti premještena u tvornicu za preradu voća i povrća u Kalniku, koja će imati daleko veće preradbene kapacitete. Gradnja tvornice bliži se kraju, a početak rada očekuje se sredinom ove godine.

"Ta odluka ni u jednom trenu u pitanje neće dovesti sjajnu suradnju s našim kooperantima u Istri", istaknuo je Ostojić navodeći kako se ta suradnja nastavlja i razvija prema planu.

Istarska rajčica im je, kako je kazao, važna jer je riječ o kvaliteti sirovine pa će poticati kooperante da povećavaju proizvodnju i otkupit će sve što proizvedu.

"U budućnosti ćemo i dalje nastaviti zajednički raditi na izboru najboljih sortimenata rajčice, zaštite usjeva i prihrane. Istovremeno, proizvodnju industrijske rajčice dodatno jačamo i na kontinentu, a sve zbog potrebe za većim količinama. Pritom vjerujemo kako će postojeći i novi kooperanti još i značajnije doprinijeti razvoju domaće sirovinske baze te na taj način dodatno ojačati naš proizvodni proces", rekao je Ostojić navodeći kako su istarski kooperanti lani bili zaslužni za gotovo pola ukupne proizvodnje industrijske rajčice za potrebe Podravke.