dosta im je

Frizeri zavapili pred izbore: 'Smanjite PDV, ograničavate nam razvoj'

09.04.2024 u 12:15

Bionic
Reading

U duhu nadolazećih parlamentarnih izbora, ceh frizera postavio je pitanje koje političke stranke ili koalicije imaju hrabrosti, viziju i znanja da reformiraju rigidne i razvojno ograničavajuće politike upravljanja PDV-om?

'Frizerskim salonima u Hrvatskoj stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Naime, Hrvatska ima najveću stopu PDV-a na frizerske usluge u regiji i drugu najveću u Europi. U Sloveniji PDV na frizerske usluge iznosi 9,5%, u Bosni i Hercegovini je 17%, a u Srbiji 20%. Među EU zemljama s nižom stopom PDV-a su Poljska (8%), Češka (10%), Nizozemska (9%), Cipar (5%), Luksemburg (8%) Irska (13,5%)', priopćeno je.

U proteklih pet godina grupa vlasnika frizerskih salona tražila je od Vlade i Ministarstva financija uvođenje niže stope PDV-a od 13%, no do konkretnog rješenja nije još došlo. Ne traži se nešto što je nerealno ili nije usklađeno s EU. Smanjenje PDV-a za frizerske usluge moguće je kroz usklađivanje s Direktivom Vijeća 2006/112/EZ od 28. studenoga 2006. o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost.

'Zanima nas imaju li političke opcije u svojim programima jasan plan poreznog rasterećenja intenzivnog rada rukama i smanjenje PDV-a na frizerke usluge s 25% na 13% kako bi se salonima omogućio daljnji napredak, što je odraz zdravog tržišta', pita Ivica Pavlačić u ime neovisne grupe vlasnika hrvatskih frizerskih salona i vlasnik frizerskog salona Merlinka iz Karlovca.

'Reforma PDV-a mnogo je više od tehničkog prilagođavanja poreznih stopa; predstavlja simbol političke volje koja promovira održiv rast, potiče inovacije i podržava malo i srednje poduzetništvo, koje je kralježnica hrvatskog gospodarstva. Niz je prijedloga koje struka može predložiti političkim akterima koji imaju viziju održivog razvoja, uz naravno snižavanje stope PDV-a, kako bi se razvila struka', priopćeno je te se dodaje: 

'Smanjenje PDV-a na 13% omogućuje stabilnost i daljnji napredak industrije, posebno za salone blizu praga od 40 tisuća eura, olakšavajući im prijelaz bez značajnog povećanja cijena. To potiče rast plaća, zapošljavanje i razvojne prilike unutar sustava, uz dodatne koristi uključujući maloprodaju proizvoda u salonima. Za one koji nisu blizu poreznog praga, ništa se neće značajno promijeniti. Nadalje, pozitivno bi se utjecalo na demografsku obnovu jer u salonima mahom rade žene kojima poslovna i financijska stabilnost izrazito bitna kako bi se mogle posvetiti i obitelji.'

'U frizerskoj industriji prosječno se 50% neto prihoda troši na plaće zaposlenika i stoga bi smanjenje stope na 13% automatski značilo veći neto prihod te veća izdvajanja za plaće zaposlenika, a samim time i smanjenje sive zone koja je nažalost konstantno u porastu umjesto u opadanju', kazao je Denis Vidović, direktor Hairstyle News platforme za razvoj struke i promicanje važnosti usavršavanja frizerskih vještina.

'Ujedno, u sustavu fiskalizacije pod šifrom djelatnosti 9602, frizerski saloni i saloni za uljepšavanje, imali smo ukupno 9.185 salona od kojih je samo 709 ili 7,72% obveznika PDV-a na dan 31. prosinca prošle godine. Nadalje, u proteklih deset godina broj salona u sustavu fiskalizacije povećao se za 62,41%, dok se je broj salona u sustavu PDV-a povećao samo za 4,8%. To jasno govori kako se frizerske salone ne stimulira da uđu u sustav PDV-a što bi posljedično generiralo niz dobrobiti za struku, a i društvo', dodaje se.