Produljenje mjera

Francuska povisila procjenu proračunskog deficita zbog koronavirusa

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 14.04.2020 18:04
  • Objavljeno 14.04.2020 u 18:04
tportal

Izvor: EPA / Autor: LOIC VENANCE / POOL

Produljenje mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dodatno će opteretiti francuski proračun, izjavio je u utorak ministar zadužen za proračun a ministar financija očekuje i angažman banaka, osiguravatelja i vlasnika komercijalnih nekretnina

Građani Francuske, njih 67 milijuna, kod kuće su još od 17. ožujka, osim onih koji odlaze na posao ili trebaju medicinsku skrb. Gospodarstvo je više-manje zamrlo a vlada je prošlog tjedna udvostručila paket podrške gospodarstvu na minimalno 100 milijardi eura.

Ukidanje mjera najavljeno je za danas ali je predsjednik Emmanuel Macron jučer objavio da će ostati na snazi minimalno do 11. svibnja,.

Produljenje će dodatno opteretiti javne financije i proračunski višak iskazan udjelom u BDP-u dosegnut će devet posto, kao nakon Drugog svjetskog rata, a ne 7,6 posto kao što je procijenjeno prošlog tjedna, izjavio je za France Info ministar za proračun Gerald Darmanin.

Ministar financija Bruno Le Maire sada pak očekuje da će se drugo po veličini gospodarstvo eurozone ove godine smanjiti osam a ne šest posto kao što je procijenjeno još prošlog tjedna.

Osvrnuo se i na činjenicu da je vlada u samo tjedan dana udvostručila vrijednost paketa podrške gospodarstvu. 

"Bude li potrebno, napravit ćemo još i više. Pružit ćemo podršku", naglasio je Le Maire za televizijsku postaju BFM.

Paket mjera omogućava kompanijama odgodu plaćanja poreza i doprinosa u vrijednosti više milijardi eura kako bi se mogle nositi s kolapsom poslovanja.

Osnovan je i fond solidarnosti vrijedan sedam milijardi eura za pomoć najosjetljivijim malim tvrtkama. Pomoć je već zatražilo više od 900 tisuća poduzeća..

Uz osam milijuna radnika čije plaće subvencionira, vlada je povećala proračun za te programe na 24 milijarde eura, u odnosu na 20 milijardi eura prije produljenja zatvaranja, rekao je Le Maire.

Vlada subvencionira isplatu plaća osam milijuna radnika koji su na neplaćenom odmoru i povećala je proračun za taj program na 24 milijarde eura, s 20 milijardi prije produljenja mjera, navodi ministar financija.

Najavljena su i jamstva za kredite kompanijama u vrijednosti 300 milijardi eura kako bi im se pomoglo prebroditi krizu.

Oko 150.000 tvrtki dobilo je jamstva u vrijednosti 22 milijarde eura, a u proceduri je još zahtjeva za kredite ukupne vrijednosti 40 milijardi eura, izjavio je šef državne investicijske banke Bpifrance, Nicolas Dufourcq.

Pod pritiskom vlade osiguravatelji su udvostručili doprinos u fond solidarnosti za mala poduzeća na 400 milijuna eura, naglasio je pak ministar financija. Nude klijentima popuste u vrijednosti 500 milijuna eura i osnovat će investicijski fond za male tvrtke vrijedan 1,5 milijardi eura.

Bankama i osiguravateljima već je poručeno da moraju pojačati potporu gospodarstvu a veći angažman očekuje se i od velikih vlasnika komercijalnih nekretnina, dodao je ministar financija.

"Veliki vlasnici nekretnina mogu i moraju se više angažirati kako bi pomogli onima koji ne mogu platiti najam", pojasnio je Le Maire.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!