POPRAVNI ISPIT

Franak i Potrošač ponovno tuže osam banaka

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.04.2012 16:24
  • Objavljeno 05.04.2012 u 16:18
švicarski franak

švicarski franak

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Udruga Franak inicirala je podizanje nove, dopunjene i proširene kolektivne tužbe protiv osam banaka, a tužbu podiže Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača - Potrošač, koji ima ovlast za podizanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošača na temelju Vladine uredbe, izvijestili su dana čelnici Udruge Franak i Potrošač

Riječ je o najvećoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj za čiju je pripremu i doradu okupljen niz pravnih i ekonomskih stručnjaka te prikupljeni brojni slučajevi i analize kako bi se što bolje izborili za zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom, dakle ne samo u švicarskim francima, već i u eurima, ističu iz Udruge Franak koja je novu tužbu inicirala pet mjeseci nakon prve kolektivne tužbe protiv banaka.

Tužba se podnosi protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermaerkische banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Societe Generale - Splitske banke i Volksbanke, izvijestili su čelnici Udruge Franak i Potrošač na konferenciji za novinare.

Tužbom će se uz ostalo pokušati dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u francima te ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom sklopljenih zaključno do kraja 2010.

Za ugovore od početka 2011. nadalje razmatra se mogućnost podizanja posebne tužbe vezane samo za varijabilnu kamatnu stopu, jer se na te ugovore nije primjenjivala valutna klauzula u švicarskim francima.

Tužba se temelji na kršenju odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača.

'Previše je netransparentnih i neujednačenih primjera bankarskog poslovanja koji ukazuju na nepravilnosti u poštivanju prava građana korisnika kredita', ističe glavna odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski

Tužbom će se uz ostalo predložiti da se bankama naloži da obračunaju iznose kredita po tečaju franka pri isplati kredita i u skladu s tim promijene ugovorne odredbe u kunske ili kredite s valutnom klauzulom u eurima, da promijene ugovore tako da varijabilna kamatna stopa sadrži fiksnu bankarsku maržu i varijabilni, egzaktno i transparentno odredivi dio, te da u skladu s tim promjenama obračunaju i oštećenim potrošačima isplate razliku uplaćenih rata, itd.

Članica Udruge Franak Branka Lukačević-Gregić kao glavni problem kredita s valutnom klauzulom u francima navodi dopuštanje primjene valute čiji tečaj nije pod kontrolom HNB-a, a HNB nije propisao ni uvjete u kojima je dozvoljena aktivacija valutne klauzule niti način obračuna kamate za tu vrstu kredita.

Tako poslovne banke primjenjuju istovremeno dva instrumenta zaštite, zbog čega su se korisnicima takve vrste kredita rate povećale i preko 35 posto, kazala je i upozorila da ni HNB niti Ministarstvo financija ne žele na sebe preuzeti odgovornost za to što su se takvi loši krediti uopće našli u ponudi.

Iz Udruge Franak i Potrošača ističu kako će Europska komisija i Delegacija EU u Hrvatskoj pratiti ovaj poduhvat.

Osim sudskim putem, problem se, naglašavaju, može riješiti inicijativom Vlade i Sabora i nametanjem striktnijeg zakonskog okvira bankarskom sektoru.

Udruga Franak je krajem rujna prošle godine podigla tužbu protiv sedam banaka radi zaštite prava 125.000 građana s kreditima s valutnom klauzulom u francima, no Trgovački sud u Zagrebu u studenom je tu tužbu odbio zbog procesno-pravnih razloga, jer ta udruga nije mogla podići kolektivnu tužbu budući da nije među udrugama potrošača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi