hep i končar

[FOTO] S radom počela najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, proteže se na pet hektara i vrijedna je 31 milijun kuna

11.09.2020 u 17:10

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u petak je na Visu pustila u rad najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj - SE Vis, vrijednu 31 milijun kuna, snage 3,5 megatva (MW) i očekivane godišnje proizvodnje oko pet milijuna kilovatsati (kWh) električne energije, čime se mogu podmiriti potrebe oko 1.600 kućanstava.

Izgradnjom te prve velike sunčane elektrane na hrvatskim otocima, Vis je dobio vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost opskrbe električnom energijom, posebno u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone, istaknuto je na prigodnoj svečanosti na kojoj su sunčanu elektranu (SE) Vis u rad pustili državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

SE Vis prva je od sedam sunčanih elektrana koje će HEP pustiti u rad tijekom 2020. godine u sklopu 750 milijuna kuna vrijednog ciklusa izgradnje sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. godine.

Barbarić je istaknuo da je SE Vis, uz niz drugih projekata u izgradnji, dokaz da u HEP-u danas "više ne govore samo o planovima i obećanjima, već o projektima koji su stvarni i koji se realiziraju".

"Provedbom ukupnih investicijskih projekata, a samo ove godine očekujemo rekordnu realizaciju u iznosu većem od četiri milijarde kuna, pogotovo projekata s velikim udjelom domaće komponente, snažno doprinosimo razvoju i stabilnosti hrvatskog gospodarstva. Fokus nam je na projektima koji su u funkciji povećanja kvalitete života na otocima", rekao je Barbarić.

Milatić je istaknuo da je puštanje u rad najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj početak onoga što će se u Hrvatskoj događati u idućih 10 godina.

Podsjetio je da je Vlada još 2017. snažno krenula u realizaciju nove energetske politike Hrvatske i Europske unije, koje su usmjerene ulaganjima u zelenu energiju. "Ova elektrana je najbolji primjer takvog ulaganja i u ime Vlade čestitam HEP-u i Končaru na ostvarenju ove vrijedne investicije za hrvatsku energetiku i gospodarstvo", rekao je.

Radove na izgradnji SE Vis izveo je Končar - Inženjering za energetiku i transport, a vođenje gradnje i nadzor obavila je splitska tvrtka Fractal. U elektrani je instalirano 11.200 fotonaponskih modula snage 340 Wp te pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW, koje je, kao jedan od ključnih elemenata elektrane, razvio i proizveo Končar, u kojem je razvijen i proizveden i sustav upravljanja i nadzora rada elektrane.

"Rezultat zajedničkih napora HEP-a i Končara na putu ka energetskoj autonomiji i samodostatnosti hrvatskih otoka izgradnja je suvremenih projekata poput prve neintegrirane sunčane elektrane ovdje na Visu", rekao je predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Gordan Kolak, ističući i kako je Končar, zahvaljujući razvoju KonSol pretvarača, osigurao direktno spajanje elektrane na distribucijsku mrežu te na taj način smanjio gubitke u transformaciji energije.

  • +30
Svečano puštanje u rad Sunčane elektrane Vis Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

SE Vis je izgrađena na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica u blizini Žene Glave. Elektrana snage 3,5 MW godišnje će proizvoditi, bez poticaja i na potpuno tržišnoj osnovi, oko pet milijuna kWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 1.600 kućanstava, ističu iz HEP-a.

Najavljuju kako će uz SE Vis biti instaliran baterijski spremnik snage 1 MW i kapaciteta 1,44 MWh, prvi takve veličine u Hrvatskoj, a koji će se koristiti za pružanje usluga uravnoteženja elektroenergetskog sustava te u svrhu očuvanja stabilnosti mreže na otoku.

HEP godišnje u poboljšanje elektroenergetske infrastrukture otoka Visa ulaže prosječno milijun kuna, a u iduće tri godine uložit će gotovo 30 milijuna kuna u niz projekata, pri čemu iz te tvrtke izdvajaju polaganje podmorskih kabela Hvar-Pakleni otoci-Vis te Vis-Biševo, kao i polaganje 20-kilovoltnih kabelskih vodova Ravno Stupišće i Smokova, postavljanje prve ELEN punionice za električne automobile na otoku, u gradu Visu, a potom i punionice u Komiži.

"SE Vis će zajedno s ostalim projektima sunčanih elektrana u izgradnji, poput SE Vrlika, i onih u razvoju, kao što su elektrana Bogomolje na Hvaru i drugi, Splitsko-dalmatinska županija će ostati predvodnica u obnovljivim izvorima u Hrvatskoj", istaknuo je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. 

Iz HEP-a najavljuju da će od 2030. godine izgraditi novih 1.500 MW proizvodnih kapaciteta, od čega gotovo polovinu u vjetroelektranama i sunčanim elektranama, što odgovara snazi Nuklearne elektrane Krško. 

Uprava HEP-a stavila mandate na raspolaganje ministru gospodarstva

Barbarić je na upite novinara potvrdio da su on i članovi Uprave HEP-a stavili mandate na raspolaganje ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, a sukladno Zakonu o primopredaji vlasti.

"Svi članovi Uprave HEP-a dali su svoje mandate na raspolaganje u naznačenom roku sukladno Zakonu. To je uobičajena praksa u svemu, prema tome kod primopredaje vlasti to je sasvim logično za očekivati", rekao je Barbarić.

Poručuje i da to ne utječe na rad i poslovanje HEP-a. "Apsolutno ne, davanje mandat na raspolaganje ne znači opoziv. Mi nastavljamo najnormalnije sa svojim redovnim poslovanjem i tvrtka jako dobro napreduj, ulaže i investira", odgovorio je na upit da li stavljanje mandata na raspolaganje utječe na poslovanje te tvrtke u državnom vlasništvu. 

Jutarnji list jučer je objavio da je premijer Andrej Plenković u nedavnom pismu ministrima sugerirao da daju naputak članovima nadzornih odbora državnih tvrtki da stave mandate na raspolaganje, dok je za predsjednike i članove uprava tvrtki dao preporuku da naprave isto, ali nisu to bili obvezni.

Prema pisanju tog lista, svi članovi nadzornih odbora državnih tvrtki dali su svoje mandate na raspolaganje, što su bili dužni i prema Zakonu o primopredaji vlasti, no nisu svi ministri poslušali preporuku premijera da to isto zatraže i od uprava tvrtki. Tako je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dao naputak vodećim ljudima državnih tvrtki u svom resoru da daju mandate na raspolaganje, i svi su ga, među njima i čelnici HEP-a, poslušali, naveo je list.