OTVOREN NATJEČAJ

Želite ugraditi solare i sami proizvoditi struju? Država vam pokriva do 75.000 kuna

19.09.2019 u 18:02

Bionic
Reading

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je objavio javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama u Hrvatskoj, za što je osigurano 20 milijuna kuna. Pogledajte što trebate učiniti ako želite pokrenuti proizvodnju struje u vlastitoj režiji i postati energetski neovisni

Da biste ostvarili pravo na sufinanciranje, morate biti vlasnik ili suvlasnik obiteljske kuće u kojoj je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Kuća smije imati najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara.

Ovisno o lokaciji, za takve sustave i nadzor možete dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna. Na 80-postotnu potporu (maksimalno 75.000 kuna) možete računati ako stanujete na području posebne državne skrbi, 60 posto poticaja (maksimalno 56.250 kuna) dobivate ako vam je stambena nekretnina na brdsko-planinskom području ili drugoj skupini otoka, a 40 posto (maksimalno 38.000 kuna) ako živite u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske.

Sufinanciranje Fonda omogućit će vam kraći rok povrata investicije, koja je zasad još uvijek visoka, ali se dugoročno isplati. Primjerice, ako ugrađujete solarnu elektranu od 5 kW, to će vas koštati oko 70.000 kuna, a uz državnu potporu od 40 posto (28.000 kuna) postavljanje solarnih panela isplatit će vam se nakon četiri do pet godina.

Zakonskim izmjenama od prošle godine olakšana je i provedba projekata ugradnje mini solarnih elektrana snage do 10 kW. Prema novim pravilima, za takvu energetsku investiciju više ne trebate izrađivati skupi idejni projekt, što znatno smanjuje troškove i skraćuje rok izgradnje.

Prije same ugradnje solarne elektrane potrebno je angažirati stručnog projektanta koji na temelju procjene potrošnje i lokacije nekretnine izrađuje glavni projekt te ga šalje HEP-u na odobravanje. Projekt sadrži podatke o investitoru, građevini i priključnoj snazi, troškovnik opreme, radova i stručnog nadzora, dokaz o uporabljivosti instalacija te planirani termin priključenja.

HEP provjerava kakvo je stanje instalacija i može li se kuća priključiti na elektroenergetski sustav te, ako je sve u redu, u roku od dva tjedna odobrava projekt.

S HEP-om trebate dogovoriti i zamjenu brojila, odnosno ugradnju dvosmjernog brojila koje prati proizvodnju i potrošnju električne energije te omogućuje obračun dugovanja, odnosno potraživanja prema HEP-u.

Ovisno o ponuđenoj cijeni i drugim uvjetima, otkup električne energije možete ugovoriti s HEP-om ili nekim alternativnim otkupljivačem. Izabrani operater vam na temelju procjene potrošnje i proizvodnje izdaje elektroenergetsku suglasnost, nakon čega možete početi s ugradnjom solarne elektrane.

Kako biste ostvarili pravo na državne poticaje, uz ispunjenu prijavu, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost morate dostaviti glavni projekt te osigurati stručni nadzor nad radovima. Odluku o odobravanju potpore Fond će donijeti u roku od 45 dana.

Javni poziv s detaljnim uvjetima i obrazac prijave dostupni su na mrežnoj stranici Fonda.

Poziv za sufinanciranje otvoren je do iskorištenja sredstava ili najkasnije do kraja godine, a s programom se planira nastaviti i u idućoj godini.

  • +3
Solarni paneli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia