g7 o multinacionalkama

[FOTO] Sedam najbogatijih zemalja svijeta dogovorilo minimalan porez od 15 posto na Amazon, Google, Facebook...

05.06.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Skupina sedam bogatih zemalja dogovorila je u subotu značajan sporazum o minimalnom oporezivanju multinacionalnih kompanija koje ne plaćaju dovoljno poreza.

'Obvezujemo se na minimalni porez od najmanje 15 posto koji će se razlikovati od zemlje do zemlje', stoji u zajedničkoj izjavi.

Predloženi sporazum trebao bi okončati desetljećima dugu "utrku prema dnu" u kojoj su se države natjecale privući korporacijske divove sa sve nižim poreznim stopama i izuzećima.

No to ih je koštalo stotine milijardi dolara - manjak koji sada žele što prije nadoknaditi kako bi mogli pokrenuti gospodarstva razorena u pandemiji koronavirusa.

"Milimetar smo od povijesnog sporazuma", rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire za BBC u petak u Londonu uoči prvog sastanka ministara financija G7 uživo od početka pandemije.

  • +3
Sastanak ministara financija G7 - sedam najbogatijih država na svijetu Izvor: EPA / Autor: HOLLIE ADAMS / POOL

Domaćin, britanski ministar financija Rishi Sunak, također želi da se od velikih kompanija zahtijeva da dosljedno prijavljuju svoj utjecaj na okoliš.

Multinacionalne kompanije kao što su Google, Amazon i Facebook plaćaju malo ili nimalo poreza, a bogate nacije godinama pokušavaju dogovoriti način kako da se to promijeni.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala je novi poticaj pregovorima prijedlogom o minimalnoj stopi oporezivanja od 15 posto, što je više nego u zemljama poput Irske, ali ispod najniže razine u G7.