#dobrepriče

[FOTO] Iz osječkog podruma inženjera elektronike diljem svijeta odlaze lule: 'Da ih prodajem samo u Hrvatskoj, davno bih propao, a da sam želio veću zaradu, postavljao bih struju po kućama'

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 17.10.2020 20:01
  • Objavljeno 17.10.2020 u 20:01
Osječanin Daniel Muštran izrađuje lule

Osječanin Daniel Muštran izrađuje lule

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

Izrađuje lule, uštimava klavire i pijanina, a zapravo je inženjer elektronike. Tako bi se najlakše opisao Daniel Muštran, Osječanin koji nakon završetka službenog radnog vremena odlazi u svoju radionicu. Uvijek ima pune ruke posla, a za tportal je opisao kada i kako se našao u svijetu proizvođača lula. Iza njega je više od 1000 izrađenih lula koje su iz Osijeka otputovale u sve dijelove svijeta, ima ih na Aljasci, u Južnoafričkoj Republici, Kini, Vijetnamu i Americi

Ispod roditeljske kuće velik je podrum. U njemu je Osječanin Daniel Muštran smjestio svoju radionicu. Sloj sitne žute prašine prekriva strojeve, stolove, lampe, radne površine... 'Ne vrijedi ju brisati. Pola sata nakon čišćenja', kaže kroz smijeh u razgovoru za tportal Daniel Muštran, 'sve će opet izgledati isto, kao da se nikada nije ni čistilo'. Zato je odustao od toga Sizifova posla.

'Ovo je moj ispušni ventil. Takav sam tip osobe da stalno moram nešto čačkati, a onda ako ti to još donosi neku malu zaradu... Nije to ništa veliko. Da sam htio ići u zaradu, postavljao bih struju, ličio zidove po kućama...', govori nam Osječanin koji se u svijet proizvođača lula otisnuo prije 10 godina.

Krenuo je iz hobija, a sada ima obrt DN Pipes. Izradio je lulu, otac ju je pokazao prijatelju, a on se oduševio. I tako se zakotrljala ta priča. Zapravo je kao inženjer elektronike imao drugi plan.

'Ovo je puno lakše'

'Prije nego sam se počeo baviti ovime imao sam potpuno drugi san. Bilo je gotovo sve pripremljeno. Htio sam otvoriti manju manufakturu za izradu audio opreme s elektronskim cijevima. No kada uzmete u obzir to da imate uređaj koji je težak od 40 do 50 kilograma u odnosu na lulu koja ima 60 grama, pala je druga odluka. Ovo je puno lakše, a došlo je potpuno neočekivano', otkriva Daniel, dodajući da je mislio da će naslijediti posao svojeg oca. To će se, kaže, vjerojatno i dogoditi.

Osječka radionica Daniela Muštrana za izradu lula

Osječka radionica Daniela Muštrana za izradu lula

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

'On je u mirovini, ali i dalje radi kao klavir štimer, kako se kaže po starom esekerskom, kao osoba koja ugađa klavire i pijanina', kaže Daniel, a i taj posao zna raditi. No izrada lula mu je, priznaje, draža.

Ipak, kada bi živio samo od izrade i prodaje lula u Hrvatskoj, propao bi.

'U Hrvatskoj je popularnost lula po narudžbama jednaka nuli. Problem nam je platiti ručni rad. Nismo došli još na tu razinu da ga cijenimo. Ljudi koji žele imati lulu odu do trgovine, plate ju 300 kuna i budu sretni', opisuje situaciju u Hrvatskoj.

Njegovi kupci dolaze iz svih krajeva svijeta. Paketi iz Osijeka ipak najčešće odlaze preko Atlantskog oceana, u Ameriku. Muštranovih lula ima od Kine preko Vijetnama do Aljaske i Južnoafričke Republike.

Daniel Muštran u razgovoru s novinarkom tportala

Daniel Muštran u razgovoru s novinarkom tportala

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

'Vani, u inozemstvu, po pitanju lula situacija je nešto drugačija, pa je tamo i većina mojeg tržišta. Trenutno najviše prodajem u SAD-u, valjda zbog stila koji radim. Moje lule nisu klasična pipa. Malo su otkvačene. Za njima neće posegnuti oni koji vole danski ili talijanski stil. Amerikanci su malo liberalniji što se tiče oblika i boja, a ja ne volim klasiku. Znam to raditi, ali rijetko', govori ovaj inženjer elektronike koji se nakon završetka službenog radnog vremena u tvrtki za koju radi spušta u svoju radionicu.

Kada je izradio više od 1000 lula, prestao ih je brojati

Iz njegove radionice do sada je izišlo više od 1000 lula. Svaka je osebujna i jedinstvena. No to koliko ih je već prošlo kroz njegove ruke, prestao je brojati. Dok mu za jednostavnije modele treba dva do tri dana rada, na nekima je radio do šest tjedana!

'Lule koje želim raditi predstavljaju mi izazov, to su free hand lule. Uvijek iz bloka drveta koji imam pred sobom želim izvući maksimum, slijediti njegove linije i izraditi ono što je moguće, ono što vam je na umu u tom trenutku inspiracije. Zbog toga se teško može dogoditi da napravim nešto potpuno identično', objašnjava nam.

Za izradu lula Daniel najviše koristi vrijes koji uvozi iz Italije

Za izradu lula Daniel najviše koristi vrijes koji uvozi iz Italije

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

Većinu lula izradio je od vrijesa. Nešto manje ima planike, masline i turskog meršama. Vrijes uvozi iz Italije i, kaže, nije problem doći do njega.

'Problem je doći do visokokvalitetnog vrijesa za izradu lula koje se cijene. To je izuzetno teško pronaći', otkriva nam osječki izrađivač lula.

Kupci su mu bili zadovoljni, prigovora nije imao iako je blok drveta, objašnjava, živi materijal i može imati neke skrivene greške. Klasične lule sastoje se od tri dijela, a pogreške su vrlo rijetke. Sudjelovao je i na velikim manifestacijama poput onih u Chicagu i Kini, zbog čega godinama skuplja selektirani vrijes kako bi izvukao maksimum iz njega.

Daniel Muštran izrađuje lule već 10 godina

Daniel Muštran izrađuje lule već 10 godina

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

Na naš upit koliki je životni vijek lule, Daniel kroz smijeh odgovara: 'Ona će nadživjeti nas i naše unuke.'

Cijena Muštranovih lula kreće se od 150 dolara pa na više. No priznaje nam ovaj izrađivač da su pipe makeri u svijetu u silaznoj putanji zbog velike konkurencije različitih duhanskih ili proizvoda koji idu u tom smjeru.

Muški svijet

'Lula je moja dok god ju kupac ne stavi u ruku. Nije bilo problema dok smo bili potpuno zatvoreni, roba je odlazila, ali poslije su nastali problemi s obzirom na to da su mi Amerikanci najbrojniji kupci. Pošiljka sada danima putuje, kao da ide parobrodom', iskreno će Daniel, priznajući kako je svijet lula ipak rezerviran samo za muškarce. Žene su u njemu prava rijetkost.

  • +10
  • +7

Daniel Muštran

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

'Ovo je muški svijet, ali imam i nekoliko žena koje ih kupuju. Ima i proizvođača lula među ženama. Muškarci su impulzivni kupci. Ako im se svidi nešto, oni to i kupe. Njima određeno vrijeme u godini ne predstavlja ništa. Oni koji su se odlučili za kupovinu lule, za nju su odvojili neki novac i kupit će ju kad ju ugledaju', sažima za kraj osječki izrađivač lula Daniel Muštran.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!