hop in

Nema recepcije, prikuplja kišnicu... Saznali smo sve o novom 'automatik hotelu' koji se otvara u Osijeku

03.09.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Prvi automatizirani hotel u Hrvatskoj 'niknut' će u Osijeku. Projekt je vrijedan osam milijuna eura bez PDV-a, a u njega je 'zagrizla' osječka tvrtka Cras. Vrata objekta trebala bi biti otvorena prvim gostima početkom 2025. godine

Osječani bi se prvi u Hrvatskoj mogli pohvaliti potpuno automatiziranim hotelom. Zvat će se Hop In i trebao bi otvoriti vrata gostima početkom 2025. godine. U trenutno jedinstven projekt u Hrvatskoj ušla je osječka tvrtka Cras donoseći svoj know-how. Do sada je uložila 1,5 milijuna eura, a ukupna investicija vrijedna je osam milijuna bez PDV-a.

'Hop In je naša novoosnovana tvrtka te bi trebala revitalizirati zgradu nekadašnje Panonije na ulazu u Osijek, kod Avenue Malla. Objekt bi trebao biti energetski potpuno neovisan. Osnovni izvor bila bi solarna elektrana, a kišnica s krova akumulirat će se u retencijski bazen i koristiti u sustavima ispiranja pisoara. Vodokotlići bi bili spojeni na taj sustav i ne bi koristili vodu iz vodovoda', pokušava Jožef Viszmeg, vlasnik i predsjednik Uprave Crasa, što jednostavnije opisati projekt s kojim su aplicirali i za sredstva iz Nacionalnog programa obnove i oporavka.

Klasične recepcije u hotelu neće biti jer će sve biti automatizirano. Gosti će se online prijavljivati i odjavljivati, a osoblja će biti u ugostiteljskom dijelu isključivo tijekom radnog vremena, dok će se izvan njega hranom i pićem moći poslužiti iz automata. Hotel će imati 47 soba i dva apartmana smještena na zadnjem katu, dodatno opremljena saunom i hidromasažnim bazenom na terasi s pogledom na Osijek. U ponudi bi se trebalo naći 85 ležajeva, a maksimalno će ih biti, uz one pomoćne, 106.

'Gosti neće morati čekati pred recepcijom, nego će odmah ići u sobu te će ih na zaslonu televizora dočekati personalizirane poruke i dodatne informacije, ovisno o njihovim preferencijama navedenima prilikom rezervacije smještaja u kratkom upitniku, o lokalnim sportskim, zabavnim, kulturnim događanjima, kao i ugostiteljskim objektima', dodaje Viszmeg.

Ideja se kuhala 15 godina

Ideja o takvom hotelu Osječanima nije sinula odjednom, nego se dugo 'kuhala' jer se već 15 godina bave završnim radovima i automatizacijom u hotelijerstvu. Osovinu biznisa čine im instalacije i proizvodnja elektroenergetskih i ormarića za automatizaciju, kao i potkonstrukcije za fotonapone, a razvili su i svoje proizvode za kvalitetu zraka, vlage i temperature u sobama te termostat. Prate fondove EU-a te pokušavaju, kako opisuju, iskoristiti sredstva da bi neki njihov proizvod što prije zaživio. Na taj su način već razvili i niskoenergetsku sušaru.

  • +4
Hotel Hop In Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Cras

'Krenuli smo sa zgradarstvom, a prešli na hotelijerstvo i poslovne zgrade. Radimo na inovacijama, uočavamo nedostatke, a kako smo u ekspanziji energetske učinkovitosti, pratili smo je i s njom u skladu razvijali proizvode, od sustava upravljanja do uštede na raznim modelima upravljanja energijom, povezivanja sa sobama te rekuperacije otpadne energije i topline u sanitarnoj vodi. Tako je zamišljen i ovaj projekt', ističe Viszmeg.

Automatizirani hotel imat će konferencijsku salu, ali i fitnes te spa sadržaje - bazen, saune te hladnu i sobu za masažu. I u tom dijelu bit će zaposlenici koji će opsluživati cijeli wellness i spa centar.

'Jer roboti još ne masiraju ljude', dodaje kroz smijeh Krešimir Bajamić, izvršni direktor i član Uprave Crasa.

U fitnes zoni planirana je i novina - praćenje treninga - jer bi cijeli prostor bio pokriven uređajima Myzone, kojima bi se u svakom trenutku mogao nadgledati rad vježbača praćenjem pulsa i zone u kojoj vježba.

Bajamić ističe da su u projektu hotela implementirali ono što je Cras, koji trenutno zapošljava 50 ljudi, do sada radio.

'To je na neki način upgrade svih naših dosadašnjih projekata', govori te dodaje da je svaka soba zamišljena i kao svojevrstan showroom.

Lokalni proizvođači

'Prilikom opremanja povezali bismo se s lokalnim proizvođačima namještaja, keramike i drugih hotelskih potrepština. Na svakom od proizvoda nalazio bi se QR kod, a gosti bi ga mogli učitati i dobiti osnovne informacije o proizvodu i gdje ga kupiti', ističe Bajamić.

Projekti s potpisima ove osječke tvrtke nalaze se, između ostalog, na Kosovu, gdje su radili na hotelima Emirald i Nartel. U Osijeku ističu energetsku obnovu studentskog doma, zgrade mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ali i Opće bolnice te Doma zdravlja u Našicama. Dugom popisu, kako kažu, dodaju i sudjelovanje na projektima Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš, KBC-a Osijek, Saponije...

  • +12
Hotel Hop In Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos