TREĆA SREĆA

Fortenova opet na bubnju: Hoće li je preuzeti fond koji će je raskomadati?

27.04.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Borba za prevlast u bivšem Agrokoru dobila je novi zaplet. Nakon neuspješnog pokušaja istiskivanja ruskih banaka iz vlasništva, što su željeli učiniti mirovinski fondovi i arapski šeik Saif Alketbi, traži se novi strateški ulagač koji bi trebao riješiti vlasnički gordijski čvor i stabilizirati financije posrnulog koncerna

Iz najave Fortenove o otvaranju procesa ispitivanja interesa potencijalnih kupaca za preuzimanje nizozemskog društva Fortenova Group MidCo B.V., vlasnika Fortenova grupe d.d., može se iščitati da je glavni razlog prodaje istiskivanje ruskih banaka iz vlasničke strukture kako bi kompanija mogla nesmetano donositi odluke na strateškoj razini.

Dramatičnost cijeloj priči daje skori 'dan D' u pogledu refinanciranja postojećeg duga. Naime, unatoč značajnom otpisu duga prilikom nagodbe i prodaji Leda, Fortenova je i dalje opterećena visokim financijskim troškovima i rizicima oko refinanciranja obveznice vrijedne 1,05 milijardi eura.

Sadašnji financijer, američki fond HPS, poslao je neobavezujuću ponudu za prolongiranje otplate duga te se ona mora prihvatiti kako bi se premostio period u kojem se namjerava riješiti situacija sa sankcioniranim dioničarima.

No kako Fortenova nije na vrijeme ispunila sve svoje ugovorne obveze, produljenje postojeće obveznice najdulje do kraja 2024. nosi i 'značajan jednokratni trošak'.

U očekivanju interesa potencijalnih ulagača, Uprava se uzda u pozitivne poslovne trendove, a poticaj u pronalaženju kupaca osigurat će poznata investicijska banka Lazard.

  • +3
Fortenova Izvor: Fortenova grupa / Autor: Fortenova grupa

Prema preliminarnim podacima, koje je prezentirao glavni izvršni direktor Fabris Peruško, konsolidirani prihodi Fortenove u 2022. godini dosegnuli su 5,2 milijarde eura, što je 25 posto više nego godinu ranije. Prilagođena dobit iznosila je 300 milijuna kuna, pet puta više nego 2021.

Neto dug tvrtke iznosi 1,1 milijardu eura, omjer neto duga i prilagođene dobiti je 3,5 puta dok na računima ima više od 280 milijuna eura u gotovini.

Dragan Munjiza, neovisni konzultant specijaliziran za područje trgovine, smatra da je poslovanje Fortenove dobro, ali da postoji naslijeđeni dug koji treba riješiti. 'To se financiranje dogovaralo u nepovoljnim uvjetima i Uprava na ovaj način nastoji naći rješenje. Cilj je da se produži financiranje i da se kompanija riješi lošeg imidža zbog nemogućnosti funkcioniranja skupštine dioničara, koja određuje strateške odluke', kaže Munjiza.

Kada je riječ o potencijalnim investitorima, Munjiza smatra da bi bilo najbolje da to bude strateški ulagač koji se bavi sličnim biznisom. 'Ali s obzirom na postojeću strukturu Fortenove, izglednije je da to bude neki investicijski fond koji će restrukturirati kompaniju i prodavati je po dijelovima', zaključuje Munjiza.

U vlasničkoj strukturi Fortenove i dalje su najveći dioničari ruske banke Sberbank i VTB, a drže 49,9 posto vlasništva. Činjenica da su te banke pod sankcijama znatno otežava upravljanje kompanijom i negativno utječe na njenu vrijednost.

Drugi značajan vlasnik je Pavao Vujnovac preko kompanije Open Pass, koji drži 28,19 posto vlasništva, a ostatak je u rukama manjinskih dioničara, od kojih nijedan ne prelazi pet posto kapitala.

Financijski analitičar Hrvoje Japunčić smatra da bi za Fortenovu bilo najbolje rješenje postizanje međuvlasničkog dogovora u koji bi bio uključen i arapski investitor Saif Alketbi, nesuđeni kupac vlasničkog udjela od ruskih banaka. 'U procesu prodaje moguć je interes u svjetskim razmjerima, ali financijski aranžman sa američkim fondom HPS i postojeća vlasnička struktura vrlo otežavaju prodaju', smatra Japunčić.

Nakon pada Todorića i postizanja nagodbe vjerovnika, bivši Agrokor je pod upravom Fabrisa Peruška prošao kroz nekoliko faza konsolidacije s ciljem stvaranja održivog poslovanja unapređenjem efikasnosti i smanjenjem zaduženosti.

Postupak izvanredne uprave u Agrokoru započeo je u travnju 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 kompanija tog koncerna. Ukupan dug u tom trenutku iznosio je 56 milijardi kuna, omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima se nalazilo svega šest kuna.

U prvoj fazi su izvanredni povjerenik Peruško i njegov tim normalizirali poslovanje te završili pregovore o nagodbi vjerovnika, a koja je s više od 80 posto njihovih glasova izglasana u srpnju 2018.

Najvažniji rezultat postupka izvanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica da su još tijekom postupka dugovi 2400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, a ostali su vjerovnici namireni u prosjeku 60 posto.

U proteklih pet godina imovina bivšeg koncerna Agrokor osjetno je smanjena, ali nova kompanija pod imenom Fortenova uspjela je zadržati poziciju regionalnog lidera u maloprodaji i proizvodnji hrane.

Dok je u vrijeme Todorića u koncernu Agrokor djelovalo dvjestotinjak tvrtki, Fortenova nakon konsolidacije poslovanja objedinjuje 60 društava, uključujući Mercator, koji je 2021. uspješno pripojen grupi. Dominantnu ulogu u Fortenovi ima trgovački biznis te uključuje maloprodajne lance Konzum, Mercator, Tisak, Idea, Roda i veleprodajni segment pod brendom Roto.