podrška američka banka

Prodaje se Fortenova grupa, zbog sankcija Rusima poslovanje je 'znatno otežano'

26.04.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Fortenova grupa otvorila je međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih kupaca koji bi preuzeli nizozemsko društvo Fortenova Group MidCo B.V., vlasnika Fortenova grupe d.d. Podršku u prodaji daje američka investicijska banka Lazard, a cijeli proces neće biti gotov prije rujna nove godine

'Razlog prodaje je da u vlasničkoj strukturi imamo sankcionirane osobe i cilj procesa je da Fortenova grupa nastavi bez sankcioniranih osoba kako suvlasnika Fortenova grupe. Bitno je napomenuti da kao rezultat ovog procesa, bilo kakve isplate koje bi se desile prema vlasnicima Fortenova grupe bit će prvo namireni dobavljači iz nagodbe vjerovnika Agrokora prema kojima još uvijek postoji dug od 78 milijuna eura koji se nalazi u Nizozemskoj. Taj novac će biti isplaćen kao prvi prioritet', rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

U materijalima koji je podijeljen investitorima, navodi se da je Fortenova operativno stabilna, a prognoze poslovnih rezultata za 2022. govore o prihodima većim od 5,2 milijarde eura, dobiti iz operativnog poslovanja većoj od 470 milijuna eura i prilagođenoj dobiti od 300 milijuna eura.

Neto dug tvrtke iznosi 1,1 milijardu eura, omjer neto duga i prilagođene dobiti je 3,5X dok na računima imaju više od 280 milijuna eura u kešu.

Situacija u Fortenovi je zbog vlasničke strukture, blago rečeno, složena. Suvlasnici, ruske banke Sberbank i VTB, drže 49,9 posto vlasništva. Činjenica da su te banke pod sankcijama znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije.

Nakon neuspješnih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele u Fortenovi, istekle su pravne osnove koje su postojale za dobivanje licence za provedbu izlaska sankcioniranih imatelja depozitarnih prava iz vlasničke strukture, pa više nema ni mogućnosti da se proda taj udio.

  • +12
Fortenova Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Pred Fortenovom je i refinanciranje obveznice od 1,05 milijardi eura, a to će najvjerojatnije biti riješeno produljenjem postojeće obveznice, što neće biti dulje od kraja 2024., uz uvjete slične sadašnjima, ali uz 'značajan jednokratni trošak'.

Sadašnji kreditor, američki fond HPS, za takav aranžman poslao je neobavezujuću ponudu te se ona mora prihvatiti kako bi se premostio period u kojem se namjerava riješiti situacija sa sankcioniranim dioničarima, uz namirenje u skladu sa sankcijama.

Ako kompanija ostane u polovičnom vlasništvu ruskih banaka, takvi angažmani u budućnosti će bitno smanjivati vrijednost kompanije, posebno za suvlasnike koji nisu pod sankcijama, uvedenima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kad se Fortenova proda, namjera je da se od tog novca najprije isplate tzv. contingent payments rights (CPR) u iznosu od 78 milijuna eura, a koja se odnose na famozni 'granični dug' koji potražuju dobavljači Agrokora.

Kroz ovaj proces Fortenova grupa namjerava maksimalizirati vrijednosti za sve dionike kompanije, uključujući sve suvlasnike, bez obzira bili oni sankcionirani ili ne. Suvlasnici, odnosno imatelji depozitarnih potvrda Fortenova grupe, obaviješteni su o započinjanju ovog procesa te su pozvani predložiti eventualna alternativna rješenja.

Fortenova je najveći maloprodajni lanac te veliki proizvođač hrane, pića, ulja i mesa u regiji s deset milijuna kupaca, više od 45.000 zaposlenih te oko 30.000 partnera i dobavljača.