poruka iz bruxellesa

Flego: Ne možemo biti konkurentni sa sto djelatnosti i onda se čuditi što su nas drugi prešišali

Bionic
Reading

'Nije isto napraviti jedan rotor za 5 milijuna kuna ili sagraditi neku tvornicu ili pomoći nekom poduzetniku kako bi izgradio tvornicu ili ugraditi nekoliko tisuća solarnih panela i ne ovisiti o Putinu. Ne možemo biti konkurentni sa sto djelatnosti i onda se čuditi što su nas drugi 'prešišali'. Trebamo se fokusirati na nekoliko djelatnosti koje su nam važne', poručuje hrvatski eurozastupnik Valter Flego iz redova Obnovimo Europu sa seminara Oporavak: Digitalna tranzicija u Bruxellesu

Hrvatski eurozastupnik Valter Flego, član Odbora za transport i turizam te industriju, istraživanje i energiju, kaže kako 'iz prve ruke ruke vidi' kako smo u novoj industrijskoj revoluciji.

'Došla je korona koja je promijenila puno stvari. Digitalizacija je ušla na velika vrata u sve sektore života. U ovom covid mandatu su dvije ključne riječi, digitalizacija i zelena ekonomija', poručuje Valter Flego sa seminara u Bruxellesu 'Oporavak: Digitalna tranzicija'.

Smatra kako uz digitalnu idemo paralelno i u još jednu revoluciju, onu zelenu.

'Tu se događaju velike promjene. Svi smo mi za ekologiju, ali gle čuda, to košta. Kod nas je jeftinije voziti dizelaša nego otići na punionicu HEP-a, jer još uvijek nismo shvatili u kojem smjeru trebamo ići', slikovito je ilustrirao trenutak u kojem se nalazimo.

Smatra kako se nalazimo pred realnim problemima gdje će dio građana biti dodatno siromašniji nego sada, a dio gospodarstva neće biti konkurentan.

'Europa je shvatila da nam treba novac. Ovdje smo koncentrirani na cijeli niz zakona u Parlamentu, ali i kreiranje i suportiranje. Jedni drugima nismo neprijatelji', ističe Flego navodeći kako će se gledati programi i projekti koji će dugoročno biti održivi, nevažno u kojem su sektoru, privatnom ili javnom, a od kojih će barem 20 posto morati biti zeleno, 37 posto digitalno.

Napominje kako će projekti morati stvarati veću dodanu vrijednost, vraćati uloženo i kroz to pomoći rastu BDP-a države, a u konačnici i cijele Europe.

Sadržaj je nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.