PREVLADAVA PESIMIZAM

Financijaši ne vjeruju vladinim prognozama rasta

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 28.02.2012 14:06
  • Objavljeno 28.02.2012 u 14:06
Deloitte

Deloitte

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Tek devet posto financijskih direktora (CFO) u Hrvatskoj vjeruje da će se ostvariti Vladini planovi o umjerenom rastu BDP-a u ovoj godini, a čak 70 posto očekuje da neće biti ništa od gospodarskog rasta, pokazuju rezultati istraživanja konzultantske kuće Deloitte o stavovima financijskih direktora u srednjoj Europi

S obzirom na gospodarsku i financijsku okolinu, novo Deloitteovo istraživanje pokazuje da se razina optimizma financijskih direktora u Hrvatskoj u odnosu na lipanj 2011. godine smanjila.

'Ocjenjujući razinu vanjske financijske i gospodarske nesigurnosti s kojom se susreću, financijski direktori u Hrvatskoj pesimističniji su od svojih kolega u srednjoj Europi. Istraživanje pokazuje da njih čak 39 posto ocjenjuje razinu vanjske financijske i gospodarske nesigurnosti visokom, odnosno 39 posto kaže da je viša od uobičajene. Češka i Slovačka su optimističnije, pa tako 20 posto direktora očekuje normalnu razinu nesigurnosti', ističe Alen Ambrinac, viši menadžer u Odjelu za reviziju u Deloitteu.

Uz negativna očekivanja u pogledu gospodarskog rasta, većina CFO-a očekuje blag rast nezaposlenosti.

Financijski direktori u Hrvatskoj smatraju da je financijska nesigurnost glavni izazov s kojim se susreću. Poboljšanje likvidnosti jedan je od ključnih zadataka za financijske direktore, iako taj zadatak 12 posto njih ne smatra prioritetom.

Premda većina hrvatskih financijaša smatra da je pristup bankarskim kreditima 'normalan', trećina ima problema s bankama. Najviše ih brinu previsoki zahtjevi banaka za kolateralima, koji im onemogućuju realizaciju razvojnih ciljeva.

Od hrvatske Vlade menadžeri očekuju odlučne poteze, a kao najvažnije ističu očuvanje kreditnog rejtinga, očuvanje stabilnosti valute, kontrolu inflacije te osiguranje fiskalne sigurnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi